szponzorált tartalom

2020.06.13. 00:00

Mezőgazdasági gépek összeállításának folyamata

Fotó: pixabay

A legtöbb haszongép gyártó már nagyon odafigyel, hogyan is szereli össze a gépeit. A hiba esélye gyakorlatilag minimális, mégis, ha akad, akkor azonnal leállítják a gyártást, és mindent alaposan kivizsgálnak. Még a legapróbb hibáról is alapos feljegyzést készítenek, hogy kivizsgálják az esetet és később okuljanak belőle.

Mivel a kombájnok erősen rázkódnak a földeken, minimalizálják azokat az elemeket, melyeket csavarozni kell. Még a bonyolult alkatrészeket is inkább hegesztéssel illesztik össze.

A bálázó gépeket is nagyon szakszerűen és különleges technológiával állítják össze. Először több mint negyven darabból állnak a különböző alkatrészek, melyeket aztán nyolc kis résszé állítanak össze, és végül összehegesztik egy egésszé. Minden gyártó odafigyel arra, hogy nem csak az épp aktuális gépekhez gyárt alkatrészt, hanem korábbi típusokhoz is kellő utánpótlás található a raktárakban. Sőt, ha szükség van rá, le is tudják gyártani, amiből hiány keletkezik, még ha jóval korábbi darabról is van szó.

Tökéletes föld és talaj követés

A mai haszongépjármű gyártók már nagyon odafigyelnek a kényelemre. Tökéletes kilátást biztosítanak a vezetőfülkéből 360 fokban, valamint kellő mélységben is, hogy lefelé is lássunk mindent, ami a talajon előfordul.

Fotó: pixabay

A legújabb korszerűsítés azonban az a lényeges és kényelmi szempontból sem elhanyagolható újítás, hogy ha a kombájnunkkal domboldalon haladunk, csak a vágóasztal követi a hullámos felszínt, ha kereszt irányba megyünk végig. A rostarendszer viszont automatikusan vízszintezi magát, hogy egyenletesen tudjon aratni a vágófej.

Tesztelgetik a billenő fülke eljárást is, hogy szintén a domboldalon keresztbe haladva a munkagéppel ne félrecsúszva, oldalt ülve kelljen irányítanunk a kombájnt, hanem a fülkénk is maradjon teljesen vízszintben a talaj változásaihoz képest. Számtalan esetben hasznos lehet, hiszen a derekunkat minden bizonnyal megkíméli majd ez a nagyszerű újítás. A nyakunkról nem is beszélve.

Nyugodtak lehetünk, ha a fülke meg is tartja a tökéletes vízszintességet, a vágófelület és az arató fej szinte rátapad a földre és minden egyes növényt teljesen learat majd.

Verseny az időjárással

Vannak esetek, mikor az aratás tényleg lóverseny. A növénytermesztésben azért nem kevés kockázat rejlik még manapság is. Ha elér egy rossz idő, nem lehet elintézni egy legyintéssel, hogy semmi baj, majd megcsináljuk egy hét múlva.

Addigra sajnos a növényeknek annyi. Sajnos az utóbbi évek időjárása, megtanított minket arra, hogy ha közeleg az aratási időszak, akkor bizony jobb, ha nekilátunk, míg jó az idő, mert ez bármikor változhat. És itt bizony nem csak aratásról van szó, de minden más munkáról is.

Betakarítani azonban pedig úgy lehet gyorsan, ha a kombájnunk nagy vágófelülettel rendelkezik. De nem csak a nagy aratófej szükséges ehhez a munkához, hanem a gyors cséplő és morzsoló funkció is, melyhez nagy teljesítményű motorra is szükségünk van. Kell még összkerék-meghajtás és egy jó hevederes első tengely.

Csakis így lehetséges óránként learatni 10 hektárnyi búzát, 8 órán át ez összesen 800 tonnának felel meg. Egy ilyen kombájn közel 4 méter magas, nagyjából ugyanilyen széles, és 10 méter hosszú. Na ezzel a géppel aztán indulhat a munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában