szponzorált tartalom

2019.05.24. 15:12

Mentsük meg a mozgó fogakat! – de hogyan?

Sokaknak lehet ismerős az az álom, hogy mozog vagy éppen kipotyog valamelyik foguk. Ebbe sok mindent bele lehet magyarázni, de a fogak elvesztésétől való félelem valós dolog. Mit tehetünk az ellen, hogy valósággá váljanak a mozgó fogakról szóló rémálmok?

Miért mozog?

A fogak mozgását sok tényező befolyásolhatja. Ilyenek lehetnek a különböző betegségek, balesetek, de akár az éjszakai fogcsikorgatás is sokat tehet érte. Ezek mindegyike más-más kezelést igényel. Ám általánosságban elmondható, hogy a fogak mozgása és későbbeikben történő kihullása leginkább a rossz szájhigiéniának köszönhető. Persze lehet takarózni a várandóssággal is, de ma már nem állja meg a helyét az állítás, hogy ahány gyermeket kihordunk, annyi fogunknak az elvesztése egy teljesen normális dolog. Ilyenkor is inkább a rosszullétekből eredő, mellőzött szájhigiénia a felelős a problémákért.

A fogágybetegségek is ugyanígy, meglehetősen nagy számban felelnek a fogak mozgóvá válásáért, amit ha nem kezelünk időben, akkor rövid időn belül a fogak elvesztéséhez vezethetnek.

Éppen ilyen fontos azt is megemlíteni, hogy először mindig az első fogak azok, amik elkezdenek mozogni. Ez annak köszönhető, hogy ezeknek csak egy gyökerük van, ami miatt sokkal érzékenyebbek és lazábbak, mint a hátsó, több gyökérrel rendelkező fogaink. Emellett általában az is igaz, hogyha egy fog mozogni kezd, akkor több, hasonlóan meglazult fog is található a szájban. Arról nem is beszélve, hogy a probléma az ínyt, valamint a csontot is meglehetősen érzékenyen érinti.

A fogak mozgása a leghatékonyabban a megfelelő szájhigiénia visszaállításával szüntethető meg. Ehhez az szükséges, hogy a fogászati kezelés után a helyes fogápolási szokásokat alakítsuk ki, hogy megelőzzük a további, kialakuló problémákat.

Mint említettük, nem kötelező, hogy várandósság idején bármi károsodás érje a fogainkat, elég ha megfelelően gondoskodunk róluk.

Az éjszakai fogcsikorgatásba sem kell beletörődnünk, mivel már erre is kitalálták a megoldást, méghozzá a harapásemelőt.

Baleset vagy betegség esetén már jóval összetettebb eljárást kell alkalmazni, hiszen ez általában az íny vagy az állkapocs sérülésével is együtt jár. Ilyen esetben szóba kerülhet a csontpótlás, illetve számos ínypótló, regeneráló eljárás is létezik, de akár rekonstrukciós műtétet is végre lehet hajtani, amennyiben azt elkerülhetetlennek ítélik meg.

Megmenthetőek a mozgó fogak?

Vannak olyan esetek, amikor meg lehet menteni a mozgó fogakat, de akadnak olyanok is, amikor már a legalaposabb fogászati kezeléssel sem tehetünk semmit.

A fogkő és az íny alatt elhelyezkedő tasakok kitisztítása, eltüntetése egyaránt segíti a fogak visszatapadását, így segítve a mozgás megszűnését. Sőt ennek érdekében akár Vektor terápiát is alkalmazhatnak, aminek következtében az íny feszesebb lesz, a fogak pedig stabilabbak.

De a legfontosabb természetesen a megelőzés, azaz a megfelelő szájhigiénia kialakítása és annak maradéktalan betartása!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában