szponzorált tartalom

2019.03.05. 14:44

Mennyibe fog kerülni egy lakás 2020-ban?

Hatalmas felívelés után van a magyar lakáspiac, és sokakat érintő kérdés, folytatódik-e a drágulás, vagy ‘beállnak’, netán mérséklődnek az árak?

 

A befektetők diktálnak a lakáspiacon

Mindez érdekes mindazoknak, akik ezen a területen fektetnének be, esetleg lakásfelújítási hitel segítségével emelnék ingatlanuk értékét, hogy aztán kiadják vagy eladják azt. Milyen kilátások elé néz a kiadási és értékesítési szegmens?

Már évek óta izgalomban tartják a befektetőket és ‘civil’ lakásvásárlókat a nehezen kiszámítható folyamatok ezen a területen. 2019 elején olyan magasan szárnyalnak az árak, amit korábban kevesen mertek prognosztizálni.

Amit a piacról tudni lehet jelenleg, hogy befektetők ezrei játszanak az áremelkedésre, és vettek, vesznek ezért lakást – feljebb pörgetve az árszintet, akárcsak a tőzsdén.

Alapvetően a régi lakások vásárlása most a ‘sláger’, amelyekbe kicsit befektetve a felújítási költség sokszorosát lehet nyerni.

Ennek a tevékenységnek csak a felújító brigádok korlátos száma és szaktudása szab határt; itt a profi befektetők vannak előnyben, akiknek megvannak a kapcsolataik és mélyen a zsebükbe tudnak nyúlni, ha kell.

A kínálat az új lakások terén nő, kereslet a régiekre van

A legizgalmasabb kérdés persze az, meddig emelkedhetnek az árak tovább? A kínálat bővülése a drágulás növekedése ellen hat.

Az alapblog.hu cikke szerint 2019-ben 20 000 új lakás átadását tervezik Budapesten, ami komoly adat azt nézve, hogy 2009-2017 közt, tehát 8 év alatt összesen 32 665 lakást adtak át. A nagyjából 900 ezres lakásállományhoz képest tehát 2 százalékos bővülést jelent a 2019-re előirányzott átadások száma. Ez pedig nem igazán hozhat ingatlan ár esést.

A lakásár drágulást több tényező is támogathatja:

  • Alacsony munkanélküliségi ráta, és lassan, de stabilan emelkedő bérek.
  • A 2019-ben még – elvben – kihasználható alacsony hitelkamatok
  • 2018 első háromnegyed évében csökkent a kiadott lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, azaz hamarosan kevésbé fog bővülni a kínálat.
  • Ugyanehhez vezet a hamarosan életbe lépő újlakás áfa-növekedés.
  •  

    A kínai modellben nincsenek albérlők

    A megvásárolt, lakhatóvá alakított ingatlanok jelentős része idehaza a kiadási piacra kerül, amíg nem érdemes túladni rajta.

    A Bloomberg elemzője szerint Budapesten a lakások 12 százaléka áll jelenleg üresen. Kínában például ezzel szemben 22 százalék áll kihasználatlanul, ám ott amolyan aranytömbként használják az ingatlanokat a befektetők: nem nyúlnak hozzá, nem költöztetnek bele lakókat, akik esetleg állagromlást okoznának, vagy akikre időt és esetenként pénzt kellene fordítani.

    A kínai modellben tehát az érintetlen lakást tartják értéknek, és lemondanak a bérleti díjról cserébe azért, hogy nincs utólagos felújítási költség.

    Ez a gondolkodás kihathat egyébként a budapesti piacra annyiban, hogy sok befektető az ázsiai országból érkezik.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában