Szponzorált tartalom

2019.05.16. 12:03

Mekkora az ideális klíma?

Lassan itt a nyár. Bár még az időjárás maga sem tudja eldönteni, hogy egyetért-e ezzel, de érdemes már most végiggondolni, hogy hogyan fogjuk átvészelni az év legmelegebb időszakát.

Ha nem akarunk szaunát a szobánkból, akkor érdemes előrelátó módon már most nézelődni, hogy milyen klímát érdemes beszerezni. Természetesen, hogy mindez ne legyen ilyen egyszerű, a piac tele van különböző paraméterekkel rendelkező klímákkal, amiken laikusként nem biztos, hogy kiigazodunk. Hogy elkerüljük azt, hogy ne a megfelelőt válasszuk, akkor mindenképp érdemes előtte kicsit kalkulálni.

Hasznos lehet előre kiszámítani, hogy mekkora teljesítményű klíma szükséges ahhoz, hogy hatékonyan és tartósan lehűthessük az adott szobát. Ehhez nyújt hatékony segítséget a kiszamolo.com ide tartozó kalkulátora.

Watt, kilowatt? Melyik az igazi?

Nincs is másra szükségünk, mint a szoba légköbméterének kiszámítására, amihez csak 2 számot kell beírnunk a kalkulátorba, valamint a nyílászárók tájolását és körülbelüli méretét. Amint ez kész van, már meg is kaptuk, hogy mekkora szobát hány watt energiával lehet lehűteni, sőt azt is, hogy ehhez egy hány kilowattos klíma szükséges.

A klíma teljesítménye wattban és kilowattban is mérhető, de általánosan a kilowatt terjedt el, hiszen ezzel jóval könnyebb számolni. Azt meg már az iskolában megtanultuk, hogy 1 wattnyi teljesítményt 1 joule-nyi munka 1 másodperc alatt képes elérni. Mindez egy szoba lehűtéséhez vajmi kevés, hiszen egy 50 légköbméteres szobához 1831.5000000000005 watt szükséges, ami 1,8 kW. Így talán érthető, hogy miért használjuk a nagyobb mértékegységet, hiszen elég bonyolult lenne a klíma dobozára kiírni a fenti számsort.

Hogyan számol a kalkulátor?

A klíma kalkulátor azt számolja ki, hogy ha egy légköbméter lehűtéséhez 30-32 watt teljesítmény szükséges, akkor az adott mérethez mennyi kell. Természetesen nem egy elhanyagolható szempont, hogy a helyiség mennyire van szigetelve, milyenek a nyílászárók és persze a legfontosabb változó, a hely tájolása. Mondjuk egy földszinti lakás hűtéséhez nem kell akkora energia, mint mondjuk egy panelház 10. emeletéhez. Ebben az esetben a fenti 50 köbméteres szoba lehűtéséhez már nagyságrendileg 20 kW energia felhasználása szükséges.

Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy az előzetes számítások mellett akadhatnak olyan apróságok, amik elkerülik a figyelmünket, de módosíthatnak a szükséges energiamennyiségen. Éppen ezért a végleges teljesítmény megítéléséhez és annak kiszámításához minden esetben vegyük figyelembe a szakember ajánlatát. Mivel ő a szakember, vélhetően több klímával és speciális megoldással találkozott munkája során, mint a kedves olvasó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában