szponzorált tartalom

2018.12.12. 08:29

Kis lakás berendezése praktikusan

Az ingatlanárak miatt sok egyedülálló és fiatal pár is Budapest perem kerületeibe szorul, aprócska garzonokba. Nem kell viszont megijedni, hiszen egy kis lakás berendezése sem lehetetlen feladat.

Adott tehát az új garzonunk, most kezdődhet az izgalmas tervezés. Nem fogunk kertelni, egy kis lakás berendezése bizony nehezebb feladat, mint egy nagyobb házé. Szerencsére viszont ügyes tervezéssel egy élhető és csodaszép élettér varázsolható belőle. Lássuk hát a legfontosabb szabályokat egy 30-40 nm-es otthon kialakításához.

Első a döntés

A berendezés előtt, alaposan át kell gondolnod, hogyan fogod használni a lakást. Imádsz főzni, és baráti összejöveteleket adni? Akkor nyilván a konyhán és az étkezőasztalon lesz a hangsúly. Szeretsz esténként a TV vagy az Xbox előtt ülni? Akkor koncentrálj a nappali berendezésére. Igazi álomszuszék vagy, és hétvégén ki sem kelsz a párnák közül? Neked bizony egy hálófülkére lesz szükséged.

A lényeg tehát egy kis lakás berendezése során, hogy el kell döntenünk, a lakás melyik része tölt majd be központi szerepet. Ehhez tudjuk majd igazítani a többi elvárást.

Mindemellett ne felejtkezzünk meg arról, hogy egy garzon berendezését alaposan meg kell tervezi. Itt nem működik a jó öreg “lomtalanításról szerzek bútorokat” megoldás. Minden helyiségnek és bútornak funkcionálisnak kell lennie, és a konkrét vásárlás előtt tudnunk kell, hogy mire van valóban szükségünk.

Tanulj meg szelektálni!

Rossz hírem van: itt az ideje megválasztanod, hogy melyik holmid hasznos, és melyik nem. Egy kicsi lakásba nem fog beférni a nagyi kedvenc tálalószekrénye, viszont ezt el is adhatod online, így ezt a pénzt is a lakásodra fordíthatod.

Azok a bizonyos ruhák… Ez sokaknál sarkalatos pont, de sajnos ki kell válogatni a szükséges ruhákat, a többit pedig eladni vagy elajándékozni. A szelektálásban segít, ha megválsz minden olyan darabtól, amit nem vettél már fel 1-2 éve, vagy pedig nem vált ki belőled komolyabb ragaszkodást, ha ránézel.

Helytakarékos és összecsukható bútorok

Ma már számos összecsukható bútor áll rendelkezésünkre. Ha nem akarsz külön hálósarkot, lehet a kanapéd egyben az ágyad is. Napközben kényelmesen használhatod olvasásra vagy TV nézésre, este pedig néhány mozdulattal franciaággyá alakíthatod.

Bevállalósabbak vásárolhatnak emeletes ágyat, így plusz teret nyerve. Az ágy alatti rész használható gardróbnak, vagy akár dolgozó saroknak is.

Étkező asztalból is érdemes a kihajtható fajtát választani, így nem lesz zsúfolt a kis lakás berendezése. Praktikusak szintén az összecsukható székek, ha igazán kicsi helyen élsz, érdemes megfontolni, hogy csak ilyeneket használj.

Polcok és szekrények a magasban

Sokkal egyszerűbb egy kis lakás berendezése, ha kihasználod a teret és a belmagasságot. Használj polcokat egészen a plafonig, illetve plafon szekrényeket is. A használati tárgyakat tartsd elérhető közelségben, a szezonális holmik viszont mehetnek fel a magasabb polcokra, szekrényekbe is. Mindezek mellé ne felejts el beszerezni egy fellépőt, vagy egy összecsukható létrát sem.

+ Színek kiválasztása

Egy kis lakás berendezésénél nagy hangsúlyt kell fektetnünk a megfelelő színek kiválasztására. Ne használjunk sötét festéket a falak színének, mert összenyomják a teret, és nem is kölcsönöznek túl vidám hangulatot.

A világosabb színek viszont nagyobbnak mutatják a lakást. Használhatunk fehéret, vagy pasztell árnyalatokat is falfestéshez. A lényeg, hogy ezek harmonizáljanak egymással, és 2-3 színnél ne dolgozzunk többel.

Játszhatunk a színekkel úgyis, hogy különféle zónákat alakítunk ki a lakásban. Térelválasztó paraván helyett tehát a különféle szobarészleteket más-más falszínnel választhatjuk el egymástól.

Tanulság

Az itt felsoroltakat aztán lehet tovább bővíteni, de talán ezek a legfontosabb szabályok egy kis lakás berendezésénél. Nem olyan nehéz tervezettnek lenni, és mindemellett nagy kihívás is a berendezés. Tekintsünk erre tehát izgalmas feladatként. Valamint arról a pozitívumról se feledkezzünk meg, hogy egy garzon lakás rezsije sokkal alacsonyabb, mint egy nagyobb lakásé. Külön bónusz, hogy pillanatok alatt ki tudjuk takarítani. A berendezéshez pedig merítsünk lakás katalógusokból, vagy a FAVI.hu oldalról, ahol számos bútor és dekorációs elem áll rendelkezésünkre, összegyűjtve a magyar piacról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában