Kiderült, hogy szinte minden megvásárolható a neten, amiért eddig sorban álltunk

Az elmúlt hónapokban leginkább az étel-házhozszállítás és az online bevásárlás erősödött meg a koronavírus-járvány hatására, de voltak olyan bolttípusok is, ahol elsőre nem is gondolnánk online vásárlásra, pedig

az üzlet személyes felkeresését szinte tökéletesen helyettesítő webáruházak állnak rendelkezésre ma már idehaza, ezeken a területeken is.

A virágföldtől akár a 3D nyomtatóig szinte mindent beszerezhetünk az internetről, egész nagybevásárlásokat bonyolíthatunk le otthonról.Ráadásul házhoz is hozzák és fel is cipelik a termékeket, így azzal sem kell bajlódni, az átadás-átvétel során pedig gondoskodnak a vírusfertőzés minimalizálásáról.Minden nagyobb kereskedőnek saját mobilalkalmazása is van, amelyen keresztül nemcsak rendelhetünk, de figyelmeztetnek az akciókra, a segítségükkel nyomon követhetjük a megrendelt áru szállítását és akár reklamációkat is kezelhetünk.

Az online vásárlások kínálata jóval szélesebb, mint egy bevásárlóközponté, hiszen sok hazai és külföldi webáruházból is előnyös árakon vásárolhatunk árut, ezek összehasonlítására pedig árösszehasonlító oldalak állnak rendelkezésre. A mai, korszerű webáruházakból tényleg csak az az egy hiányérzetünk lehet, hogy nem tudjuk megfogni az árut a vásárlás előtt, hiszen pontosan le van írva a termék minden tulajdonsága, általában több oldalról is le van fényképezve az áru, sőt az egyes termékek táblázatszerűen akár össze is hasonlíthatók más hasonló termékekkel. A webáruházakban feltüntetik a termék súlyát, méretét, színválasztékát is, és általában gazdagabb választék áll rendelkezésre, mint egy hagyományos boltban. A legtöbb webáruházban nagyon egyszerű kérdezni a kereskedőktől a felugró csetablakokban, és a legnagyobb durranás, amire a hagyományos boltokban biztosan nem lehet példát találni:

a korábbi vevők értékelik a termékeket és sokszor a kereskedőt is, ami egy fontos támpont lehet a végső döntéshez.

Ha éppen nincs kedvünk főzni vagy étterembe menni, akkor számtalan ételrendelési lehetőség közül választhatunk az interneten, amelynek biztosan van egy éttermi partnere a közelünkben is, így nem kell sokat várni a készétel kiszállítására. A szórólapról telefonon rendelt ételekhez képest az interneten sokkal nagyobb választékkal és akár olcsóbb árakkal találkozhatunk.

A kijárási korlátozások alatt a félelem is otthon tartotta az embereket, de a korlátozások oldásával változatlanul élhetünk a hagyományos bevásárlás interneten intézett, kényelmesebb változatával, hiszen azok a hipermarketláncok, amelyekhez vásárolni járunk, általában több éve működtetnek már házhozszállítási lehetőséget is. Ezek előnye, hogy nem kell elmenni a nagybevásárlásra, nem kell sorbaállni és hazacipelni az árukat, amivel általában órákat spórolhatunk az életünkből rendszeresen. Egyetlen szállítmánnyal a lakásunk ajtajában vehetjük át az árukat, és még az is lehet, hogy olcsóbban jövünk ki a házhozszállítási díjjal együtt, mintha magunk mentünk volna el a hipermarketbe.

De nem csak akkor nem szükséges ma már kimozdulnunk, ha kiürült a hűtő, hanem akkor sem, ha játékra, elektronikai vagy barkácscikkre lenne szükségünk, netán a kertbe szeretnénk gépet vagy szerszámot, kerti eszközöket vásárolni. Ezeknél még kifejezetten hasznos is lehet az online vásárlás, hiszen megoldják a hazaszállítást olyan méretű áruknál is, amit személyautóval szinte lehetetlen hazavinni.

Hasonló helyzettel találhatjuk magunkat szembe sportszer vásárlása során is, amit kényelmesen kiválaszthatunk az interneten és a kereskedők egészen az otthonunkig szállítják a különféle sportszereket, köztük akár a nehezebb szobabiciklit vagy futópadot is.

A legnehezebb helyzetben azok vannak, akik a ruhatárukat frissítenék, hiszen egy-egy ruha vásárlása esetében általában kritikus annak felpróbálása. De itt is segíthet az internetes vásárlás, hiszen a boltitól eltérően az internetes vásárlások esetében 14 nap áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy visszaküldjük az árut, és visszakapjuk a pénzünket, amennyiben nem megfelelő a ruha mérete, vagy csak egyszerűen nem tetszik.Nem számít, hogy kibontottuk, vagy ki is próbáltuk-e, és indokolni sem kell a visszaküldést. A visszaküldés költségét ráadásul átvállalhatja a webáruház. A 14 napos szabály egyébként, – noha leggyakrabban a ruhák és cipők esetében kerülhet sor az alkalmazására -, minden egyes, webáruházból megvásárolt termékre vonatkozik, néhány kivétellel (pl. virágok, romlandó áruk, egyedi igények alapján készült termékek, koncertjegyek, stb.). Lezárt csomagolású hang- és videó anyagokat, szoftvereket is vissza lehet küldeni, de csak a csomagolás megbontása nélkül. Ugyanez a szabály vonatkozik a higiéniai és egészségvédelmi termékekre is (pl. fehérnemű, fogkefe, egészségügyi betét).

Ma már sokkal előnyösebb az interneten vásárolni, mint a korábbi években – sokkal nagyobb választék fogadja a vásárlókat és magas fokú biztonság védi a kártyával fizetők pénzét
Fotó: Shutterstock

Az üzleteken kívül még ezerféle lehetőség vár ránk a neten

De nem csak webáruházakban élhetünk a karosszékes vásárlás előnyeivel. Ahogy a Mastercard kutatásából is kiderült, sokan vettek igénybe új élményeket a bezárkózás idején, így a filmnézést, múzeumlátogatást, de ezek mellett akár egy postai csekk befizetése is lehet olyan feladat, amely – járványtól függetlenül – problémát okoz, hiszen igazodni kell a postai nyitva tartáshoz és sorba is kell állni.

Otthon másodpercek alatt befizethetjük egy sárga vagy fehér csekk ellenértékét bankkártyánkkal az iCsekk nevű mobilalkalmazással, amiért ráadásul még felárat sem kell fizetni, és minden bank kártyájával használható.

De a sárga csekknek vannak modernebb alternatívái is. Sokan nem is tudják, hogy például a közműszolgáltatók applikációiba néhány perc alatt be lehet regisztrálni, onnantól kezdve pedig egyszerűen, egyetlen gomb megnyomásával lehet rendezni a számlákat, bankkártyás fizetéssel. Sőt a program figyelmeztet, ha új számla érkezett, vagy közeleg a befizetési határidő. A legtöbb szolgáltatónál már kérhető az elektronikus számla is, melynél nem is kapunk papír alapú példányt. A fizetés során sok esetben arra is lehetőség nyílik, hogy a kártyát elmentsük, így a későbbiekben tényleg egy gombnyomással befizethetők lesznek a számláink, melyeket magától el is tárol a rendszer, így nem kell kinyomtatnunk és külön eltárolnunk azokat.

A sárga csekk csak egy példa, de valójában számtalan online tanfolyamon vagy előadáson vehetünk részt a neten, amire egyébként személyesen nem lenne lehetőség, vagy akár csoportosan játszhatunk, adakozhatunk is.Vásárolhatunk autópálya-matricát, számtalan mobilappal fizethetünk parkolási díjat, némelyik még magától meg is szünteti a díjszámítást, ha elindultunk az autóval.Ugyanígy megvehetjük a vonatjegyünket vagy a buszjegyünket, közlekedési bérletünket akár már napokkal korábban is az interneten, vagy hívhatunk taxit is, melynek díját szintén az applikációból, bankkártyával egyenlíthetjük ki.


A kártyás fizetések során a biztonság az első

A bankkártyával végzett vásárlásokat, legyen az bolti vagy internetes vásárlás, a készpénzzel ellentétben többféle védelem is óvja.Bár ez ma már nagyon meg van nehezítve, de az interneten végzett esetleges visszaélések során a kártyabirtokosok pénzét a törvény és a banki és kártyatársasági csalásfigyelő rendszerek egyaránt védik.

A fizikai kártya kapcsán fontos, hogy a hozzá tartozó PIN-kódot ne tároljuk a kártya közelében és állítsunk be a bankunknál SMS-szolgáltatást, így minden tranzakciót ellenőrizni tudunk. Online vásárlásnál pedig mindenképp ellenőrizzük, hogy a fizetés titkosított oldalon történjen – a weboldal címe ilyenkor mindig https-el kezdődik és egy zárt lakat ikon jelenik meg a böngésző címsorában.2020-tól minden egyes vásárlási tranzakció után a Mastercard kártyabirtokosok bankjuktól egy 9 karakterből álló titkos kódot kapnak, amelyet a kereskedő weboldalán kell megadni, ez szintén növeli a biztonságot, hiszen enélkül nem mehet végbe a vásárlás.A kód helyett később ujjlenyomatunkkal is fizethetünk majd.

Természetesen a teljes biztonsághoz a kártyabirtokos közreműködése is szükséges. Ezért soha nem szabad elküldeni a bankkártya adatainkat emailben, chatüzenetben, SMS-ben, vagy közösségi médián keresztül senkinek. Ha egy kereskedőnél eltároljuk a kártyaadatainkat a későbbi könnyebb fizetés érdekében, azt valójában nem a kereskedő, hanem a bank tárolja el, a kereskedő nem is láthatja ezeket az érzékeny adatokat és az esetleg ellopott vagy elhagyott számítógépünkről vagy telefonunkról sem férhetnek hozzá a kártyánkhoz idegenek, mert ezek az adatok nem a készülékünkön vannak tárolva.
A bankkártyás fizetésről az elmúlt évek visszaélési statisztikái alapján elmondható, hogy ma már sokkal biztonságosabbnak számít a készpénznél, még az interneten is.

A cikk megjelenését támogatta a Mastercard.

Forrás: Origo gazdaság rovat

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Online térbe költözött a MVM ZENERGIA
végre megnyugodhat
Taylor Swift két és fél évre börtönbe juttatta zaklatóját
velünk élő történelem / 20 perce
Városi értékleltár
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARICZA MIHÁLY 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 25-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fádalommal tudatjuk, hogy SZEBENYI ZOLTÁN 65 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 25-én 14 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi kompkikötőnél. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal rójják le. A gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANDRÓCZI ISTVÁNNÉ 82 éves korában elhunyt. Temetése szűk családi körben lesz megtartva. A gyászoló család
"Csillag volt, mert szívből szeretett, S mi úgy szerettük, ahogy csak lehetett. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, De szívünkben él, és örökké ott marad." Drága Szüleink FARKAS GYÖRGY 30. és FARKAS GYÖRGYNÉ sz.: Hingyi Anna halálának 20. évfordulójára. Gyermekei, unokái és dédunokái
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szeretett férj, édesapa, nagyapa DANI JÓZSEF életének 82. évében elhunyt. Temetéséről később intézkedünk. Emléke szívünkben örökké él. A gyászoló család
Istennek van egy új Angyala a mennyben... Mély fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy imádott Gyermekem, Testvérünk JUHÁSZ GÁBOR szeptember 9-én 35 éves korában örökre megpihent. A családja szeretetével körülvéve gyengéden hagyta itt e Földet. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 18-án 10 órakor lesz az evangélikus templomban (Dunaújváros, Szilágyi Erzsébet u. 34.) Drága emléke szívünkben örökké él. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Istennek van egy új Angyala a mennyben... Mély fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy imádott Gyermekem, Testvérünk JUHÁSZ GÁBOR szeptember 9-én örökre megpihent. A családja szeretetével körülvéve gyengéden hagyta itt e Földet. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. szeptember 18-án 10 órakor lesz a dunaújvárosi temető ravatalozójában. Drága emléke szívünkben örökké él. Kérjük, kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
Szeretnénk köszönetet mondani a Szent Pantaleon Kórház belgyógyászati osztály B oldalának nővéreinek, Dr. Palaczki Aranka főorvosnőnek, Dr. Borsos Júlianna háziorvosnak és a krónikus belgyógysászat dolgozóinak KIS PÉTER MÁRIA lelkiismeretes, odaadó ápolásáért. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DADÓ GYULÁNÉ szül. Kis Péter Mária 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 17-én 13 órakor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABADI IMRE 82 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 18-án 11.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy LAKLIA KÁROLY 70 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 18-án 13 órakor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik GAÁL JÓZSEF temetésén részt vettek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család
"Elfáradtál az élet tengerén, pihenj csendben a Duna lágy ölén." Emlékezünk BENCZE PÁL halálának 1. évfordulóján. Szeretttei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL ZOLTÁN a Partvédelmi Vállalat volt igazgatója korábban a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Iroda vezetője 74 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2020. szeptember 15-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászo család
„És aki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal.” Fájó szívvel tudatjuk, hogy FELFÖLDI JÓZSEFNÉ született Oláh Margit nyugalmazott gyógypedagógus, életének 87. esztendejében 2020. augusztus 25-én megtért Teremtőjéhez. Emlékezünk a szerető édesanyára, nagymamára, a lelkiismeretes pedagógusra, kedves barátra. Temetését családi körben rendezzük. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GAÁL JÓZSEF Bocskai utcai lakos életének 88. évében elhunyt. Temetése 2020. szeptember 9-én 11 óra 30 perckor lesz a dunaújvárosi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁRADI JÁNOSNÉ sz.: Szigvarth Katalin életének 79. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. szeptember 11-én 11.30-kor lesz a Krisztus Király templom urnatemetőjében (II. János Pál pápa tér 1.) Kérjük, kegyeletüket 1 szál virággal róják le. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KUTI JÓZSEF 68 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 11-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi köztemetőben. A gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ABENHAUER JÓZSEF 57 éves korában elhunyt. Temetése 2020. szeptember 7-én 14.30-kor lesz a dunaújvárosi római katolikus altemplomban. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LOVÁSZNÉ KRENÁCS ANNA (Ancika) tragikus hirtelenséggel elhunyt. Utolsó útjára 2020. szeptember 4-én 14.30-kor kísérjük a Baracs-apátszállási temetőben. A gyászoló család
CD Nacional / 53 perce
Bobál alapemberré válna Portugáliában
kutatási eredmény / 1 órája
Élet nyomaira bukkanhattak a Vénusz erősen savas felhőiben
lakásfelújítás / 1 órája
10 jel, ami arról árulkodhat, hogy kontár burkolót választottunk
A jogász válaszol / 1 órája
Ittas járművezetés és következményei
Dr. Unger Zsolt
agrárkamara / 2 órája
A katasztrofális tavaszi időjárás miatt drágák a gyümölcsök
koncertpillanat / 2 órája
Ilyen volt az idei nyár utolsó koncertje
Varga Zsófi