szponzorált tartalom

2018.05.29. 18:09

Jász-Nagykun-Szolnok megye turisztikai lehetőségei (X)

Az Észak-Alföld turisztikai régió területén található Jász-Nagykun-Szolnok megye nagyobb része, így mivel a megye teljes területe az Alföld síkságán fekszik, könnyen gondolhatják azt az idelátogatók, hogy itt az égvilágon nincs semmi látnivaló. Pedig a térség síkságjellege ellenére számos lehetőséget kínál az idelátogatók és az itt élők számára egyaránt.

A megye földrajzi adottságainak lapossága ellenére a térség számos lehetőséget tartogat, amelyek főleg a vidék vízrajzának köszönhetőek. Olyan jelentősebb folyóvizek is keresztülhaladnak a megye területén, mint a Tisza, a Hármas-Körös, a Zagyva, a Tápió és a Hortobágy-Berettyó. De a Tisza délkeleti nyúlványa is Jász-Nagykun-Szolnok megye területén található. Ez a kedvező vízrajz nem csupán a turisztikai lehetőségeinek sokszínűségét biztosítja, de a térség gazdaságának kapacitását is jelentős mértékben befolyásolja.

A megye területén található települések szinte mindegyike rendelkezik egy-egy nagyobb látványossággal. Az alábbi cikkemben ezeket a településeket, látványosságaikkal és lehetőségeikkel együtt próbáltam meg összegyűjteni.

A megyeszékhely Szolnok városa a Tisza folyó mentén, a Zagyva torkolatánál található. A Tisza legfontosabb átkelőhelyeként is ismert város számos remek turisztikai lehetőségét és kimagaslónak mondható gazdaságát egyaránt nagyban befolyásolja a folyók találkozási pontja. Jelentős idegenforgalmi vonzerejű programkínálatára is jelentős hatást gyakorol e természeti adottsága: itt szokott ugyanis minden év júniusában zajlani a kérészek kultikus párzási szertartása, amelynek tiszteletére visszatérően fesztivált is szervez a város, és turisták százait vonzza a térségbe.

A térség gazdaságára leginkább a múltban volt hatással a város földrajzi tulajdonsága, ugyanis a folyónak és a hosszú napsütéses órák számának köszönhetően remek termőföldek találhatók a térségben, így a mezőgazdaság nagy mennyiségben látta el a helyi lakosokat munkalehetőségekkel. Napjainkra azonban már számos nagy-és kisvállalkozás telepedett meg a térségben, ezzel jelentősen átalakítva és kibővítve a térség munkakínálatát, így főleg az ipari termelővállalatok látják el álláslehetőségekkel a térséget, legnagyobb részben a szakmunkásokat. Szerencsénkre Szolnok munka szemszögéből élhető város.

Jász-Nagykun szolnok megye másik jelentős turisztikai lehetőségeket kínáló városa Jászberény. Az idelátogatók élményszerzését számos műemlék és galéria mellett az országszerte egyedi programkínálattal rendelkező Jászberényi Állat- és Növénykert és a Jászberényi strand- és termálfürdő is biztosítja.

Túrkeve is számos lehetőséget tartogat a megyébe látogatók számára. A Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részén fekvő Túrkeve területén található gyógyvízforrás remek lehetőségét kihasználva épült meg a Túrkevei Termál- és Élményfürdő, amely a város kimagasló turisztikai vonzerővel bíró látványossága. Emellett az év minden hónapján megrendezésre kerül egy-egy idényhez kötött rendezvény vagy fesztivál.

Még ebből a rövid összeállításból – amely még csak megközelítőleg sem volt képes a megye látnivalóit egy csokorba gyűjteni – is jól látszik, hogy mennyi lehetőséget tartogat ez a vidék az idelátogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában