szponzorált tartalom

2018.07.04. 17:10

Itt a legerősebb széf, amit még egy atombomba se tud kinyitni!

1925-ben nyitott meg Teikoku Bank hirosimai fiókja Japánban, egy teljesen egyszerű, kétemeletes épületben. Az épület jó helyen volt, nem messze a belvárostól és az Ote folyóhoz is közel volt, ahol később megépítették a híres Aioi hidat. Persze az építés során nem gondoltak arra, hogy éppen ez a híd lesz az, ami a város vesztét fogja okozni, hiszen utólag kiderült, a híd jellegzetes formája miatt az Enola Gay amerikai bombázó legénysége pont ezt használta célkeresztnek, amikor ledobta a repülőből az atombombát. Csupán 360 méterre csapódott be a bankfióktól a hatalmas atombomba, mely rettentő nagy pusztítás végzett hatalmas területeken keresztül. A város majdnem teljesen elpusztult, rengeteg ember halt meg és hatalmas épületek omlottak össze rövid idő alatt.

Egyetlen dolog élte túl az atomtámadást

A Teikoku Bankban a robbanás ideje alatt összesen 18 dolgozó tartózkodott, akik mind meghaltak a hatalmas robbanás következtében. A hatalmas becsapódást követő tűz mindent és mindenkit percek alatt pusztított el. A hatalmas katasztrófában mindenki gyászolt, hiszen szinte az egész város pusztult el. Csupán egy valami élte túl a robbanást, az pedig nem más, mint a bank széfje. A Teikoku japán gyártású széfek egytől egyik tönkrementek, azok nem bírták a becsapódást, egyedül az amerikai Mosler cég által létrehozott széf bírta a strapát és élte túl ezt a hatalmas robbanást.

Ez a tökéletes reklám?

Hamar híre ment annak, hogy semmi már nem élte túl az atombomba becsapódását, mint ez az egy amerikai széf. A nagy katasztrófa után a Mosler széf gyártó cég büszke volt arra, hogy egyedül az ő általuk gyártott faliszéf élte túl az atomrobbanást, ezért nem túl ízléses módon ezzel kezdték el reklámozni magukat. A széfjeiket ezután azzal a reklámszlogennel hirdette, hogy ezek a széfek még az atomrobbanást is túl tudják élni. Persze nem volt túl szép dolog egy ekkora katasztrófából is nyereséget húzni, de az biztos, hogy ezután mindenki megjegyezte magának a cég nevét. A Mosler gyár ezután a sima széfek gyártásáról átállt az extrém széfek létrehozására, rakétasiklók elemein dolgoztak, melyeket az amerikai Függetlenségi Nyilatkozat és az alkotmány eredeti példánya mellett az ő széfjükben őrizték meg.

A családi vállalkozásként indult Mosler cég azonban nem bírta tartani a lépést a hidegháború idején, a hatalmas, modern igényekkel. A széfgyártó vég egyre lejjebb csúszott, majd elérkezett az idő, amikor a céget először felvásárolták, 1967-ben, egy olyan gyártó, aki kazánokkal és légkondicionálókkal foglalkozott, majd 2001-ben ment végül teljesen csődbe 134 évnyi működés után. A világháború lecsendesedése után a Teikoku Bankok sorra épültek újjá, bár jó darabig csak turistalátványosságként üzemeltek. Mindenki meg szerette volna nézni saját szemével azt a széfet, mely túlélte az atomtámadást. A bank végül a hatvanas években zárba teljesen, ezután egy egyszerű pékség nyílt helyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában