szponzorált tartalom

2019.07.17. 10:41

Innen tudhatod, hogy a kutyád hőgutát kapott

Gondos gazdiként ebben a hőségben nemcsak magunkra kell odafigyelni, hanem a kis kedvenceinkre is. Ők is ugyanúgy megszenvedik a forróságot, mint mi, csak épp nem tudnak panaszkodni a melegre. Így alapvetően a mi dolgunk, hogy figyeljünk rájuk, és hogy eleve ne tegyük ki őket olyan helyzetnek, ami akár veszélyes is lehet a számukra.

Az emberhez hasonlóan ugyanis a kutyusok is kaphatnak hőgutát, ezért nem árt tisztában lenni az intő jelekkel. Ha pedig ezeket tapasztaljuk a kutyánkon, akkor azonnal cselekedni kell!

Milyen jelek utalnak a hőgutára?

Annak, ha egy kutya hőgutaközeli állapotba került, semmivel össze nem téveszthető jelei vannak. Ha azt tapasztalod, hogy:

  • szaporán ver a szíve, liheg és zihál anélkül, hogy bármilyen aktivitást végzett volna,
  • piros lesz a nyelve és/vagy megduzzad,
  • koordinálatlanná válik a mozgása, szédeleg,
  • a pupillái kitágulnak,
  • a nyála besűrűsödik,
  • megemelkedik a testhőmérséklete,
  • akkor azonnal kezdd meg a hűtését! Ha te is gazdi vagy, akkor biztosan tudod, hogy a kutyák normál testhője 38-39 fok körül van. Ha e fölé emelkedik, akkor már baj van, ráadásul hőguta esetén akár a 41 fokot is elérheti, ami már komoly egészségkárosodással járhat. Leállhatnak a szervei, és agykárosodás is bekövetkezhet. Vagyis egyáltalán nem csak egy kis kellemetlenségről van szó, hanem nagyon súlyos állapotról!

    Mi a teendő, ha a hőguta jeleit tapasztalod a kutyádon?

    Először is próbáld meg levinni a testhőmérsékletét, és értesítsd az orvosotokat a történtekről. Így amikor megérkeztek a rendelőbe, ő már tudni fogja, hogy mik a pontos teendők.

    Ha a kis kedvenced a kiszáradás jeleit mutatja, akkor próbáld megitatni. Ne felejtsd el, hogy ilyenkor ez az amúgy egyszerű tevékenység is nehezére eshet, ezért lehet, hogy fecskendőt kell használnod, vagy a kezedből megitatni kortyonként. Arra is figyelj oda, hogy a víz ne legyen jéghideg, mert azzal nem segítesz. A legjobb ilyenkor a langyos folyadék.

    Ha a kutyus testhőmérséklete nagyon megemelkedett, akkor rögtön kezdd el hűteni! Ezt úgy teheted meg, hogy az állat tappancsait, a hasát, hónalját és lágyékát kezded hűteni. Ha a testhőmérséklete visszaesett a normálisnak tekinthető 39 fokra, akkor pedig azonnal induljatok el az orvoshoz!

    Hogyan előzheted meg a bajt?

    A legjobb „orvosság” a hőguta ellen a megelőzés, vagyis, ha már előre úgy intézed, hogy a kutyusod biztonságban legyen a meleg ellen. Ehhez az alábbi tanácsokat érdemes megfogadnod:

  • Gondoskodj arról, hogy viszonylag hűvös, árnyas helyen legyen! Ha van a háznak, lakásnak különösen hűvös része, vidd be oda. A kint tartott állatokat is érdemes ilyenkor beengedni a házba. Az is jó, ha kerestek egy kutyabarát strandot vagy parkot, ahol hűsölhet.
  • Folyamatosan biztosíts neki friss vizet!
  • Rövidítsétek le a sétákat, és ne ilyenkor akard bepótolni vele az elmulasztott játékot! Ha a városba mész vagy kirándulni, akkor is jobb, ha inkább otthon hagyod az ebet.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában