szponzorált tartalom

2019.09.16. 13:15

Így tartsd karban hatékonyan a grillsütőt

Grillezni jó móka. Beszívod a piruló hús füstös illatát, miközben egy pohár bort kortyolgatva beszélgetsz a barátokkal. Persze fél szemedet a gyerekeken tartod, akik lelkesen majszolják a már elkészült grillezett görögdinnyét. Ám a grillparti befejeztével a te dolgod még nem ér véget. Gondoskodnod kell a grill megtisztításáról és rendszeres karbantartásáról. Na, de vajon hogyan?

Hogyan olajozd be a grillrácsot?

A rendszeres olajozás több évet is hozzáadhat a rács életéhez, mivel nem fog rozsdásodni, és az étel sem tapad rá. Ezt tedd meg minden grillezés előtt, és használj növényi olajat, mint az olíva-, a repce- vagy a napraforgóolaj. A sózott zsiradékok, mint a margarin vagy a vaj, alacsony hőfokon égnek, és nem védik a rácsot.

Hogyan tárold a grillrácsot?

Előfordulhat, hogy akár hetekig vagy hónapokig elő sem kerül a grill. Ilyen esetben az öntöttvas grillrácsot tárold száraz, meleg helyen. Ha beolajozod, extra védelmet biztosíthatsz a rozsdásodás ellen.

Hogyan távolítsd el a kormot?

A folyamatos használat során a füst megszínezi a grillsütő tetejének belsejét. A korom elkezdhet leperegni, ami olyan, mintha a festék pattogzana le róla. Ha ezt tapasztalod, egyszerűen mosd le meleg vízzel. Ezt egy évben többször is megismételheted, hogy elkerüld a vastag koromlerakódást.

Persze a korom a grillrácson is megtelepedhet, ezután pedig az ételekre is rákerülhet, ami nem túl egészséges. Ezért fontos a teljes körű tisztítás – időről időre.

Hogyan ellenőrizd a gázégő állapotát?

Először győződj meg róla, hogy a grillsütő teljesen kihűlt, azután vedd ki a gázégőt, és nézd meg a nyílásokat. Ha eltömődtek, puha sörtéjű kefével vagy egy gémkapocs segítségével könnyen megtisztíthatod. Ezután jöhetnek a csövek – kívül és belül. Ehhez használj csőtisztító kefét.

Hogyan tisztítsd meg a grillsütő belsejét?

Ne feledkezz el a grillrács és a sütő aljának megtisztításáról sem, amelyhez szintén jó a grillkefe. Miután kivetted a gázégőket, és a kefével átdörzsölted a grill belsejét, a piszkot porszívóval könnyen eltávolíthatod, ezután grilltisztító folyadékkal átmoshatod a belső részt. Fontos, hogy hideg zsíroldót semmiképp se használj. Maró hatása révén tönkreteheti a sütőt.

Ne feledkezz meg a csepptálcáról se. Ezen keresztül csepeg le a zsiradék, ezért időről időre szükséges ellenőrizni és tisztítani.

Hogyan tartsd karban a grill külsejét?

A kormos lerakódást meleg, mosogatószeres vízzel könnyen eltávolíthatod. Ezután öblítsd le az egészet, és töröld át főzőolajos kendővel. Ha festékhibákat vagy karcokat találsz, szórófejes festékkel bátran kijavíthatod – csak arra figyelj, hogy hőálló legyen.

Az acélalkatrészek rozsdásodása ugyan természetes folyamat, érdemes acél tisztítószerrel áttörölni őket, ha megjelenik rajtuk az elváltozás.

Ha épp most akarsz beruházni egy grillsütőre, keresd az akciókat a Grillplaza.hu-nál!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában