szponzorált tartalom

2019.12.11. 15:02

Hogyan komposztáljunk a lakásban? 

Millennial woman putting organic waste in compost bin

Fotó: Getty Images

A komposztálást egy kertes házban meglehetősen könnyű megoldani. Van egy hatalmas területünk, így gyakorlatilag bárhová felállíthatjuk a komposztálót. Na, de mi a helyzet akkor, ha lakásban élünk? Megoldható a komposztálás kert nélkül is? Ha szeretnénk lépéseket tenni egy élhetőbb bolygó érdekében, mi ennek a módja?

Mielőtt hozzáfognánk a komposzt projekthez, érdemes letisztázni néhány alapdolgot. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, mit szeretnénk komposztálni, illetve hogyan fogunk ennek hozzá – főleg, ha nem áll a rendelkezésünkre egy nagy kert.

Amennyiben a lentieken kívül más hasznos tipp is érdekel, látogass el az Otthonok & Megoldások oldalára!

Van, ami nem komposztálható

Bizony, ez nagyon fontos! Első körben azt kell megtanulnod, mit dobhatsz a komposztba és mit nem. Komposztálható például az összetört tojáshéj, a kávézacc, a gyümölcs- és zöldséghéjak, a teafilter, a tealevél, de még a főtt tészta, a főtt rizs, a virágföld, a tofu, az elpusztult növények, a fűszerek, a magvak, a dióhéj, illetve a faforgács és a fűrészpor is. Ide sorolhatjuk továbbá a bambuszfogkeféket és az egyéb lebomló termékeket.

Amit azonban semmiképp se tegyél bele: szervetlen, biológiailag nem lebomló anyagok, pékáruk, beteg, fertőzött növények, magazinok és újságok, a különböző hús- és tejtermékek, illetve a főzőolaj.

A tárolás is fontos

Mielőtt elkezdesz komposztálni, nemcsak azt kell tisztáznod, hogy mit szabad és mit nem, hanem azt is, miben tárolhatod és hova viheted a komposztot. Vannak erre alkalmas elfogadóhelyek, keresd meg a hozzád legközelebbit!

Ami a tárolást illeti, egy rozsdamentes acélvödör lesz a legjobb választás, jól záródó tetővel, így nem kell aggódnod a szagok miatt. Ráadásul a bogarak és kártevők sem tudják ellepni. A komposztot tárold a többi szemét közelében.

A komposztálnivalót akár le is lehet fagyasztani

Ez talán elsőre egy picit furán hangzik, ugyanakkor nagyon is kivitelezhető. Ugyanis, ha nincs elég hely a lakásban, viszont van egy óriási fagyasztód, akkor le tudod fagyasztani a maradékokat.

Ez azért jó, mert nem büdösödik be, nem romlik tovább, eláll addig, amíg elviszed az arra kijelölt gyűjtőhelyre.

A giliszta a leghasznosabb segítő

Bár meglehetősen szokatlan gilisztát tartani háziállatként, valójában nagyon hasznos kis segítők. A komposztba téve ugyanis megoldják a munkát, ráadásul a gilisztakomposztáló szagtalan és csendes is. Sőt, ha belegondolsz, ennél természetesebb megoldást aligha találhatnál.

Arról nem beszélve, hogy az így keletkezett anyag, a humusz, csodát fog tenni a növényeiddel. A gondoskodást fényes levelekkel és színpompás virágokkal fogják meghálálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában