szponzorált tartalom

2019.08.08. 10:06

Ezeket a tapétaszíneket ajánljuk helyiségek szerint

A tapétákat nemcsak azért szeretjük, mert viszonylag könnyű a felhelyezésük, hanem azért is, mert széles színpalettával rendelkeznek.

Ameddig ma még mindig sokan csak fehéren képzelik el a falaikat, tehát a nappalitól a fürdőig csak ebben az egy színben tudnak gondolkozni, addig mások már bátrabban nyúlnak a színes tapéták után is. Mivel ismerjünk a színek jótékony hatását, ezért azzal is tisztában vagyunk, hogy egy-egy színnek komoly közérzetre gyakorolt hatása is van, így igyekszünk lakásunkban olyan számunkra kedves, megnyugtató vagy éppen inspiráló színekkel körbe venni magunkat, amik mellett igazán jól telhetnek a mindennapok. Bár teljesen egyéni preferencia és ízlés határozza meg, hogy milyen árnyalatú tapétával dekorálunk bizonyos helyiségeket, létezik pár aranyszabály, megfogadandó jó tanács, amit érdemes szem előtt tartani.

Ilyen színű tapéta kerüljön a szobáktól egészen a fürdőig!

Nappali

Végtelen sok variációja lehet annak, hogy milyen színű tapéta kerül a nappali falára. Lehet monokróm, de lehet valamilyen különleges mintás is, vagy éppen lehet egy falrész hangsúlyosabb, a többi pedig egyszerűbb annak függvényében, hogy mit enged meg a tér, a fény és természetesen a már meglévő bútorok, lakásdekorációk.

A rózsaszínnek például kifejezetten pozitív élettani hatásai vannak, miközben egy leheletnyi romantikát is tudunk ezzel otthonunkba csempészni. A sárga vidámságot, vitalitást hoz a napjainkba, de soha nem lehet melléfogni egy bézs színű tapétával sem, ha nappaliról van szó.

Hálószoba

A béke és a nyugalom szigete kell legyen ez a hely minden házban, ahová az ember egy hosszú és fárasztó nap után megpihenni tér. Éppen ezért is kell lehetőleg itt elkerülni a túlságosan vibráló, élénk színeket. Helyett jöhet a zöld szinte minden árnyalata, mert ez bizonyítottan nyugtató, stresszoldó szín, illetve megfér még a háló falán egy lágy kék vagy valamilyen krém árnyalat is.

Előszoba

Általában az előszobák többsége szűkös és fénytelen, ezért ide mindenképp valamilyen élénkebb, világosabb színt ajánlunk, amivel optikailag nagyobbítható a tér. Egy vidám sárga, egy szebb piros vagy éppen egy tüzes narancssárga is jó döntés lehet, ám igyekezzünk ezt megtörni valamilyen semleges színnel, hogy ne legyen túlságosan is harsány a végeredmény. Ehhez a fehéret tudnánk leginkább javasolni.

Dolgozószoba

A színválasztásnak ennél a szobánál akkor van különösen nagy jelentősége, ha sokat dolgozunk home office-ban, hiszen akkor itt komolyan eltölthetünk akár egy teljes munkaidőt is. Téves feltételezés, hogy aki otthonról dolgozik, az nem lehet stresszes, mert bizony „házon belül” is érhetik az embert olyan munkahelyi impulzusok, melyekkel könnyebb megbirkózni például nyugtató, stresszoldó kék falak között. De bátran nézelődhetünk a zöld tapéták között is, hiszen számos író arra esküszik, hogy zöld falak mellett jut igazi inspirációhoz, ihlethez.

Konyha, ebédlő

A piros az energia színe, étvágygerjesztő és ösztönzően hat a társasági életre is. Ha a lakás központi helyszíne nem a nappali, hanem inkább a konyha és/vagy az ebédlő, ahol időről-időre összegyűl a család apraja-nagyja és a népes baráti társaság, akkor a piros tapéta telitalálat lehet. Viszont itt is figyeljünk arra, hogy valamilyen más színnel (pl, konyhabútorunk, ebédlőasztalunk, asztalterítőnk színével) ellensúlyozzuk azt.

Fürdőszoba

A klasszikus fehéren túl itt is jól mutat a kék, a halvány sárga vagy a zöld is, de ha nagyon kíváncsiak lennénk, hogy mit történik akkor, ha a fal sötét szürke vagy fekete, miközben a kád és a mosdó porcelánfehér, akkor vágjunk bele bátran. Szerintünk nagyon jól néznek ki az erős kontrasztok a fürdőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában