Szponzorált tartalom

2021.08.24. 12:33

Erre figyeljünk, ha hitelből vennénk autót

Magyarországon évente átlagosan 150 ezerrel nő a személygépkocsi-állomány, tehát a viszonylag magas árak és fenntartási költségek ellenére minden évben növekszik az autó tulajdonosok száma. Nézzük, mire figyeljünk, ha mi is éppen járművásárlás előtt állunk, és hitelből tervezzük fedezni ezt a kiadást.

Forrás: pixabay

A 2002-es adathoz képest 2020-ban már 1 millióval több személygépjármű volt forgalomban Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) táblázata szerint, így már 3,9 millió kocsi volt a magyar utakon. Ez azt jelenti, hogy ma már a nagykorú lakosság közel felére jut egy autó.

Az adatok alapján a két legnépszerűbb márka az Opel és a Suzuki. Ezekből a típusokból egyes modellek alapfelszereltséggel 5-6 millió forintért, míg full extrás, automata váltós kivitelben néhány millióval drágábban kaphatóak. Egy hibrid vagy tisztán elektromos modell ára pedig akár 12,5-19 millió is lehet. Ha ennél is komolyabbak az igényeink, más gyártók palettáján akár 25 millió forint feletti összegért is találhatunk személygépkocsit.

Mivel a kínálat meglehetősen széles, mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni – és akár a használtautó-piacon is körbenézni -, mielőtt véglegesen letennénk a voksunkat a jövendőbeli autónk mellett. Ha pedig már megvan a kiszemeltünk, jöhet a következő pont, ami szintén aprólékos átgondolást és tervezést igényel: a vásárlás finanszírozása. Nézzük, milyen lehetőségeink vannak!

Miből fedezzük az autóvásárlást?

A legideálisabb nyilván az volna, ha egyszerűen csak kivennénk a magánszéfünkből készpénzben a szükséges összeget, és már indulhatnánk is az autószalonba. Átlagfizetéssel rendelkező magánszemélyként azonban ezt nem feltétlenül tudjuk megtenni. Így – hacsak nem kockáztatjuk meg olcsóbb használt autó megvásárlását – jellemzően a vételár egy részét vagy akár egészét hitelből leszünk kénytelenek fedezni.

“Ha lakásvásárlás, akkor lakáshitel; ha autóvásárlás, akkor autóhitel” – gondolhatjuk. Ez azonban így nem igazán fedi a valóságot. Bár egykor tényleg létezett ilyen hiteltípus, ma már csak személyi kölcsön érhető el autócélra. Emellett pedig az autólízing is opció lehet. Az alábbiakban e két lehetőség közötti különbségeket nézzük meg részletesen, illetve kitérünk az egyes megoldások előnyeire és hátrányaira is.

Mit kell tudni az autólízingről?

Az autólízinggel kapcsolatban az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy csakis akkor jöhet szóba, ha van valamennyi megtakarított pénzünk. Az autó vételárának 20-30 százalékát ugyanis nekünk kell biztosítani. Lényeges továbbá, hogy lízing esetén a futamidő alatt csak a jármű üzembentartóivá válunk, tulajdonosaivá nem.

A lízing azonban nem jöhet szóba bármilyen autónál. Bár nemcsak vadonatúj, hanem használt gépkocsiknál is kihasználhatjuk ezt a lehetőséget, ebben az esetben szigorú – a korra, futott kilométerre, állapotra és értékre vonatkozó – feltételeknek kell megfelelnie a választott járműnek. Emellett kötelezően vállalnunk kell a CASCO biztosítás fizetését is.

Nem árt tudni azt sem, hogy az általunk lízingelt autót fedezetként tartják majd számon. Ha tehát esetleg úgy alakul, hogy nem tudjuk fizetni a törlesztőrészletet, akkor bizony elbúcsúzhatunk a hőn áhított kocsitól.

Forrás: pixabay

Miben más a személyi kölcsön?

Az autólízinggel szemben a személyi kölcsönök óriási előnye, hogy nem kell önerővel rendelkeznünk, tehát akár a teljes vételárat is fizethetjük hitelből. Persze csak a maximum 10 millió forintos autók esetében, ennyi ugyanis a személyi kölcsönként felvehető legnagyobb összeg.

Emellett az is feltétel, hogy legyen akkora havi jövedelmünk, amely alapján engedélyezik egy ekkora kölcsön felvételét, és legfeljebb 8 év alatt vissza is kell törlesztenünk azt. Külön előny, hogy a hitel szabad felhasználhatósága miatt nem kell elszámolnunk a bank felé azzal kapcsolatban, hogy mire költöttük a pénzt. Így a maximális összeget felvehetjük akkor is, ha egy olcsóbb autót néztünk ki, de más célra is szükségünk van anyagi forrásokra.

Fontos különbség még a lízinghez képest, hogy személyi hitelre szó szerint bármilyen autót megvásárolhatunk, állapottól és kortól függetlenül. Fontos kiemelni, hogy a hitelösszeg megállapításakor érdemes az autó ára mellett az átíratás, az átvizsgálás, valamint az esetleges javíttatás és vizsgáztatás költségével is kalkulálunk.

Személyi kölcsön esetén autóvásárláskor a mi nevünkre kerül a kocsi, tehát hivatalosan is a mi tulajdonunkká válik, szemben a lízingelt járművel, amely csak a futamidő lejárta után kerül a tulajdonunkba. Ilyenkor CASCO-t sem kötelező kötnünk – bár új vagy fiatal gépjárművek esetén azért nem árthat.

További plusz pont, hogy a szabad felhasználású személyi kölcsönök esetében nemcsak önerőre, de fedezetre sincs szükségünk. Nem kell tehát sem a frissen vásárolt autónkat, sem a lakásunkat terheltetni.

A lehetőség népszerűségén egyébként sokat dob az is, hogy ez a hitel meglepően egyszerűen és gyorsan igényelhető, akár online is, a pénz pedig már néhány óra leforgása alatt a számlánkon is lehet. A sikeres igényléshez szükséges feltételek viszonylag egyszerűen teljesíthetőek, a kamatozás pedig az utóbbi években még kedvezőbbé vált.

Merre induljunk?

Az okosan.hu szakértői ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy pusztán az alapfeltételek, illetve az előnyök és a hátrányok ismerete még nem elég ahhoz, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk meg. Nincs ugyanis olyan megoldás, amely mindenkinek egyaránt megfelel.

Az egyéni igényektől, az anyagi helyzettől és a kinézett autótól függően ugyanis más és más hitelezési tervek fognak igazán jól működni, arról nem is beszélve, hogy két bank ajánlatai között is óriási különbségek lehetnek. Hogy ki tudjunk igazodni a lehetőségek útvesztőjében, érdemes kikérni egy független pénzügyi tanácsadó segítségét a lehető legokosabb döntéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában