szponzorált tartalom

2020.01.13. 11:23

Egyetem helyett szakma? Lehet, hogy anyagilag jobban megéri!

A jó szakember manapság aranyat ér. Komoly hiány van a munkaerőpiacon jó mesteremberekből, éppen ezért, akik hasonló területeken dolgoznak, lassan, de biztosan monopolhelyzetbe kerülnek. Főleg, ha profin is értenek a szakmájukhoz.

Diplomás munkanélküli vs. jól fizetett szaki

Egyre másra szembesülünk azzal, ha valamit meg kell javítani vagy fel kell újítani a ház körül, az elvégzendő munkákra csak nagy nehézségek árán találunk embert. Mindegy, hogy felújíttatnánk vagy építtetnénk, szereltetnénk vagy átalakíttatnánk, jó (és megfizethető) szakembert nehezen fogunk találni hozzá. Aki jó, az sokszor már hónapokkal előre be van táblázva, így csak a jó szerencse meg némi előrelátás segíthet abban, hogy a nálunk elvégzettekre is ráérjen valamikor.

Mindeközben pedig mindenki egyetemet akar végezni. Ami szuper, csakhogy nem biztos, hogy ezzel a döntésünkkel járunk a legjobban. Szakemberekből hiány van, munkanélküli diplomásokkal viszont Dunát lehet rekeszteni. Vagy olyan diplomásokkal, akik – mivel nem találnak állást – kénytelenek a hivatásuktól teljesen eltérő területen elhelyezkedni. Pedig tudni lehet, hogy nem ez volt az eredeti cél. Ráadásul, ha megnézzük a két terület anyagi vonzatát, újfent a szakemberek felé billen a mérleg. A kétkezi munka nemcsak nem szégyen, de még jól is fizet! Gondoljunk csak arra, hogy legutóbb mennyit kért el tőlünk a vízvezeték-szerelőnk? Hát az autószerelőnk? Ugye, hogy nem is kis összegeket? Persze nem minden a zsebükbe landol,de ha szerencséjük van, olyan helyen tudtak elhelyezkedni, ahol a munkájukhoz nemcsak erkölcsi, de anyagi megbecsülés is jár. Alapvetően jók a szemberek órabérei, ha pedig kicsivel tovább mennénk, pl. nyugatibb országokba, ott akár már olyan életszínvonalat is fenn lehet tartani, például a főállású hegesztésből, amiről itthon csak álmodnánk.

Ha jó hegesztő vagy, tied a világ!

Ha nem is szó szerint, de képletesen biztosan. Ameddig néhány évtizeddel ezelőtt még kevés volt az a fiatal, aki ezt a munkát választotta volna, ma már az ő számuk is jelentősen megnőtt. Persze nem egy fűtött irodában csücsülős munka, de ha van kellő kézügyessége, türelme és hajlandósága a tanulásra az embernek, akkor akár jó és megfizetett hegesztő is válhat belőle. Ebben a szakmában is csak rengeteg gyakorlással, és kellő komolysággal válhat bárkiből profi.

Sokan úgy tartják, ez az egyik legjobb biztos kereseti lehetőség, hiszen CO hegesztőre mindig szükség van. Több területen is, így monotonnak se nevezhető feltétlen a munka, hiszen lehet területen belül is váltani.

Magyarországon egy hegesztő 700 forint nettótól akár a 2000 forint nettóig is kereshet, ha órabérben van fizetve, de nem ritka az sem, hogy az órabérük eléri a 3000 Ft is. Mindeközben Németországban pl. már közelít az 5000 Ft-hoz is egy órabér, így valóban külföldön még jobban megéri hegesztőként dolgozni, de ha szerencsénk van, itthon is találhatunk jól fizető állást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában