szponzorált tartalom

2020.02.14. 10:57

Csúszó úszórögzítők a tűpontos horgászathoz

Amennyiben az úszós horgászatunk során a pontos és precíz kivitelezés mellett az egyszerűen használatos felszerelés kivitelezése a cél, akkor a csúszó úszórögzítő támogatni fogja ezeket a törekvéseinket. Ebben a bejegyzésben rávilágítunk tehát a hasznosságára, egyúttal a jellemző alkalmazási területeit is górcső alá vesszük.

Miért is lehet szükségünk csúszó úszórögzítőkre?

Az úszós horgászat egyik legnagyobb előnye és egyben legfontosabb aranyszabálya a pontosság. Minél pontosabban tudjuk ugyanis felkínálni a csalit az etetett helyen, és minél precízebben van kisúlyozva az úszónk, annál nagyobb valószínűséggel számíthatunk kapásra.

A csúszó úszórögzítő alkalmazásakor magát a rögzítőt kötjük fel közvetlenül a felszerelésre. A zsinórunkon le- és felfelé szabadon mozgó karabiner egészen a beállított ütközőig szabadon csúszkálhat. Magát az úszót a forgókapocsba rögzítjük, amit megtehetünk közvetlenül a bedobás előtt is.

Nagy előnye a csúszó úszórögzítő alkalmazásának, hogy az úszót egyetlen könnyed mozdulattal tudjuk cserélni, a komplett felszerelést pedig nem is kell megbontanunk hozzá.

Mire érdemes odafigyelnünk csúszó úszórögzítő választásakor?

Az egyik legfontosabbnak számító szempont a méret. Ahogy már említettük, a pontosság kiemelten fontos az úszós horgászat kivitelezésekor. A másik elengedhetetlen szempontnak pedig a kifinomult, a lehető leginkább lefinomított szerelék számít.

A halak kapókedve ugyanis egészen ingadozó lehet, ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető legkisebb ellenállást jelentse csak a halnak a horgunk felvétele. Vagyis keszegre történő horgászatnál a kisebb, pontyra vagy amurra történő peca kapcsán pedig a valamivel nagyobb méretű csúszó úszórögzítő jöhet szóba.

Melyik horgászmódszereknél jöhet szóba a csúszó úszórögzítő alkalmazása?

Az elnevezésből is sejthető már, hogy az úszós módszereknél szokás alkalmazni a csúszós úszórögzítőt. A kategórián belül is leginkább a békéshalas módszerekre korlátozódik az alkalmazás, mert a leginkább ott tud érvényesülni a hasznossága.

Az egyik ilyen metódusnak a waggler úszós horgászat számít. A keszegezéshez és pontyozáshoz egyaránt kitűnő horgászmódszerrel akár több tízméteres távolságot is pontosan meg tudunk horgászni, a precíz rögzítővel pedig az úszó megfelelő helyzetbe történő beállítása sem jelenthet problémát.

Emellett szintén bevett gyakorlatnak számít a feltolós és felfektetős módszereknél a csúszó úszórögzítő alkalmazása, mert itt is tökéletesen ki lehet használni a belőle fakadó előnyöket.

Érdemes tehát beszereni néhány darabot ebből a praktikus kiegészítőből a horgászdobozunkba, hogy szükség esetén néhány könnyed mozdulat legyen csak az úszó cseréje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában