szponzorált tartalom

2019.09.13. 13:27

Beltéri, görgős edzés

Bár egyértelmű, hogy a kültéri, szabadban végzett kerékpáros edzéseknél nincs felszabadítóbb érzés, olykor nem kivitelezhető sajnos. Szerencsére rossz idő esetén is van megoldás, mégpedig az edzőgörgőn végezhető beltéri tekerés.

Ennek az edzésformának is megvannak a maga előnyei. Elsőként az, hogy bármilyen időjárás esetén végezhető, szakadó hóban és kánikulában is, hiszen beltéren nem függsz az időjárástól. Esős időben például nem jár sáros, koszos ruhákkal és bringával.

Hogyan válassz edzőgörgőt?

A MaxBike összeállítása most ezt a kérdést boncolgatja, és próbál segítséget nyújtani a választásban. Szakértőik szerint az ideális edzőgörgő kiválasztásának alapja az igényfelmérés, ugyanis széles a kínálat, és árban is nagyok a különbségek. A csendes, interaktív példányokra már természetesen nagyobb összeget kell áldozni.

Az alábbiakat átgondolva könnyen kiválaszthatod majd, hogy melyik edzőgörgő lenne az ideális választás számodra.

  • Döntsd el, hol fogsz edzeni!
  •  

    Az edzőgörgő helyigénye csupán egy bringányi. Érdemes fix helyet választani az eszköznek, mert a mozgatása elég nehézkes. Ezenkívül figyelj arra is, hogy egy könnyen tisztán tartható felületet válassz. Illetve éppen ilyen helyzetekre tökéletes megoldás az edzőszőnyeg, ami egyrészt nem engedi elmozdulni az eszközt, valamint felfogja az izzadság cseppeket is, védi a padlót is, illetve valamennyit a zajból is felfog.

    A friss levegő teljesítménynövelő hatással bír, így lehetőség szerint ablak közelébe helyezd el az eszközt, hogy legyen módod szellőztetni edzés közben is.

    Ezenkívül, ha edzőszoftveres eszközöd van, akkor mindenképpen legyen elérhető távolságban TV vagy laptop, hogy követni tudd a kijelzőt.

  • Milyen típusú görgőre van szükséged?
  • Választhatsz edzőfékes görgők, direkt meghajtású eszközök, valamint olyan edzők között, amelyek már speciális érzékelőkkel, szoftverekkel felszereltek. Ezenkívül létezik egy különleges kategória, a szabadgörgős edző, amelynek extrémitása, hogy a bicikli nem kerül rögzítésre, így az egyensúly kialakítása bizony elég nagy kihívást jelent.

    A kellékek is fontosak!

    Ha sikerült kiválasztani az ideális eszközt, akkor már csak néhány kiegészítőt kell beszerezned. Például egy kulacsot, hiszen nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, mert ez a sport is meglehetősen izzasztó. Valószínűleg nem kell beszerezned, mert lesz otthon, de edzés előtt mindenképpen készíts ki egy törölközőt magadnak.

    Szerezz be egy konkrét edzésprogramot, főként az elején, annak segítségével sokkal hatékonyabban fog menni az edzés. Növeli a koncentrációt, motivációt és a hatékonyságot is.

    Szakértő javaslata alapján érdemesebb inkább heti több alkalommal, rövidebb edzéseket tartani, amelyeknek az időtartama fokozatosan növelhető majd a teljesítmény függvényében.

    Fontos, hogy edzés közben mindig vigyázz magadra, igyekezz elkerülni az esetleges sérüléseket.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában