szponzorált tartalom

2018.08.06. 03:00

Beltéri családi medencék szellőztetése

Nagyon fontos, hogy a beltéri medencék helyiségét folyamatosan szellőztessük. A pára hamar lecsapódik, egyes helyeken penészedést idéz elő, valamint az épület szerkezetébe beszivárogva gyengíti azt.

Fotó: pixabay.com

Sajnos ennek veszélye minden olyan ház, épület esetén fennál, melyben medence található, főleg a hűvösebb, eleve párásabb időben.

Beltéri medence esetén mindenképpen biztosítani kell, hogy a helyiség, melyben található biztosítva legyen a száraz, alacsony páratartalmú és lehetőleg meleg levegő folyamatos, nagymennyiségű beáramlása, valamint a külső légnyomásnál alacsonyabb légnyomás elérése és fixen tartása.

Gondolt már rá?

A külső légnyomáshoz viszonyítva alacsonyabb légnyomás légtechnikai eszközökkel könnyedén biztosítható. A szükséges különbség mértéke elenyésző, mindössze 5-6%, de a páralecsapódás, falakba, aljzatba szivárgás megakadályozására éppen elegendő. Ha nagy üvegfelületek találhatók a beltérben, például üvegfalak, akkor nagyon fontos, hogy az a száraz, meleg levegő nagyobb sebességgel széles terítéssel és folyamatosan áramoljon be közvetlen közelükbe.

Fotó: pixabay.com

Nagyon fontos, hogy a légtechnikai eszköz vezetékei rozsdamentes acélból készüljenek, esetleg még az is elfogadható, ha fehér köpennyel, azaz alumíniumborítású poliuretán bevonattal vannak ellátva.

A falakra, különös tekintettel a mennyezetre, szükséges párazáró szigetelést elhelyezni. Ezekbe szívókákat, fúvókákat, egyéb lyukakat tilos vágni, hiszen ezzel ajtót nyitunk a párának, ami a kisebb lyukon lassabban, a nagyobb lyukon gyorsabbak kezdi meg állagromboló tevékenységét. A padlóba épített vezetékeknek, akkor is, ha rozsdamentes acélborítással készültek, biztosítani kell a megfelelő szellőzést, lejtést kell nekik adni, hogy a lecsapódó párát megfelelő helyre vezessék le.

A szellőztető és fűtőrendszer energiaigényét csökkenthetjük, ha a minimumra korlátozzuk a hőhidakat. Ezt megtehetjük azzal, hogy minimalizáljuk a fölösleges üvegfelületek mértékét. Sokkal kevesebb páralecsapódásra, sokkal kevesebb energiát igénylő felfűtésre és szellőzés biztosításra számíthatunk kevesebb üvegfelülettel, ezáltal a beltéri medence és helyisége állagát jobban megóvhatjuk, valamint a medence fenntartási költségeit is csökkenthetjük.

A falakon nagyon hamar megjelenik a penész, melynek kiirtása nem könnyű terület, főleg, ha folyamatosan párás helyiségben próbálkozunk. A megelőzés hatékonyabb módszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában