szponzorált tartalom

2020.04.08. 10:08

Amit a szájmaszk használatáról tudni érdemes

Mivel a szájmaszk beszerzése önmagában még nem jelent biztos garanciát a koronavírus fertőzés elkerülését illetően, ezért kiemelten fontos tisztázni a maszk viselésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Pontosan ezeket fogjuk tehát tisztázni a cikk keretei között, remélhetőleg ezzel is segítve a vírus elleni hatékony védekezést.

A szájmaszk beszerzése önmagában még nem garancia a védelemre

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a szájmaszk önmagában nem minősül csodaszernek. Csakis a rendszeres és rendeltetésszerű használata segíthet abban, hogy a koronavírus-fertőzést lehetőség szerint el tudjuk kerülni.

Hogyha nem rögzítjük elég stabilan, ha nem takarjuk vele megfelelően a száj és az orr környékét, és ha viselés közben az arcunkhoz nyúlunk, azzal a saját egészségi állapotunkat veszélyeztetjük. Ezért is részletezzük a következő fejezetben azokat a tudnivalókat, amelyek a szájmaszk viselése közben nélkülözhetetlenek.

Szájmaszk viseléskor a következőkre kell odafigyelni

Mielőtt felvennénk a maszkot, előtte mossuk meg a kezeinket jó alaposan szappannal és vízzel. Hogyha nem olyan helyen vagyunk, akkor pedig legalább 60% alkoholtartalommal rendelkező kézfertőtlenítővel dörzsöljük át a kézfejeket.

A használni kívánt maszknak mindig az orrnyereghez kell simulnia. Arra is figyelni kell viselés közben, hogy az eszköz az orrot és a szájat is befedje. A maszk és az arc között egész egyszerűen nem maradhatnak szabad felületek.

Kifejezetten fontos, hogy felvételkor, a viselés alatt, illetve levételkor se érjünk hozzá az arcmaszk külső részéhez. Amennyiben akaratlanul megérintettük az elülső részt, ne feledkezzünk el a kézmosásról.

Az egyszer használatos maszkokat már ne vegyük fel újra, hanem egyből dobjuk ki őket egy megfelelően lefedhető szemetes kukába. Amennyiben másik arcmaszkot szeretnénk felvenni, akkor mossunk ismét kezet.

Fontos, hogy megfelelő besorolású maszkot használjunk

Kimondottan javasolt tisztában lenni a hagyományos egészségügyi, valamint az FFP3 vagy N95 besorolású arcmaszkok közötti lényeges különbséggel. Csakis az utóbbi változatok képesek ugyanis arra, hogy a levegőben szálló apró méretű kórokozókat kiszűrjék.

Ennek megfelelően az FFP3 vagy N95 típusok valóban védelmet nyújthatnak a fertőzéssel szemben, ugyanakkor ehhez mérten az áruk is magasabb. A hagyományos szájmaszkok alkalmazása inkább abban az esetben javasolt, ha magunkon érezzük a tüneteket, és a fertőzést nem szeretnénk továbbadni másoknak.

Amennyiben sikerül a megfelelő típusú arcmaszkot beszerezni, egyúttal a rendeltetésszerű használat íratlan szabályait is betartjuk, akkor jó esély mutatkozhat a koronavírus-fertőzés elkerülésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában