szponzorált tartalom

2018.02.22. 18:37

Az éjszakai pihenés fontosabb, mint gondolnánk

Ha hajtós az életünk, sokan a relaxálásra szánt időből vagyunk hajlamosak lecsippenteni, hogy több időnk jusson a tennivalókra. Pedig az éjszakai nyugalom, és az azt megteremtő körülmények lényeges részei a harmonikus életnek.

A túlpörgés lemerít, az alvás tölt

A nyugati életforma nem fordít túl sok figyelmet a pihenésre és alvásra. Sokunk élete nagyon teljesítménycentrikus és komplikált, hiszen egyszerre kell megfelelni több ‘fronton’.

Vannak intő jelek, hogy nem törődünk eléggé magunkkal, ilyen az, ha fejre áll az életünk egy kisebb malőr miatt. Például ha minden összetorlódik, és elviselhetetlen szintűvé fokozódik a stressz, mert szervízbe kerül az autó, az azt jelenti, túl sok mindent vállaltunk egyszerre.

Az életünk pihenés területe éppolyan fontos, mint a karrier, a család, a pénzügyek. Le szoktuk becsülni, mert úgy neveltek, hogy a lustálkodás elveszett idő, nem hoz pénzt a konyhára. Ám ez nem teljesen így van. Ha valaki a héten egy teljes napot kikapcsolódásra fordít, az sokkal termelékenyebb lesz a hét többi napján.

Még fontosabb az éjszakai nyugalom, és az alvás minősége. Rendezzük be hálószobánkat úgy, hogy az teljesen a békés pihenést szolgálja.

Az alvást nem segíti elő, ha nagyképernyős tévé nyújtózkodik az ágyunkkal szemben, és mondjuk megnézünk egy akciófilmet, mielőtt elaludnánk. Egy lövöldözős számítógépes játék mellől sem érdemes ágyba bújni, mert hajnali kettőig számolni fogjuk a bárányokat.

Lefekvés előtt egy órával már készüljünk az alvásra

Semmilyen olyan tevékenység, ami felzaklat, felpörget, nem kimondottan készít elő az éjszakai nyugalomra. Csak akkor nézzünk filmet, ha tudjuk, hogy az ‘lehúzza a fejünket’, mert kellemesen monoton, álmosító. (A Gyűrűk Ura egyes részei, ahol végtelen ideig vándorolnak a szereplők, például melegen ajánlhatóak.)

Akik nehezebben merülnek álomba, még a fekete teát is mellőzik estefele, és ez nem véletlen. A koffein – kire jobban, kire kevésbé hat, de – igencsak ébren tart. Nem érdemes kávét innunk öt órával az elalvás tervezett időpontja előtt, ha nem akarunk az ágyban álmatlanul ‘kattogni’.

Egy jó éjjeli lámpával nem zavarunk másokat

A legjobb, amit tehetünk, ha egy könyvvel bújunk az ágyba. Rendezzük be ennek megfelelően az alvósarkot. Helyezzünk el egy ízlésünknek megfelelő éjjeli lámpát az ágy mellett, és legyen fekvőhelyünk és környezete minél harmonikusabb, rendezettebb.

Olyan lámpát érdemes választani, amelynek a fejét a könyvünk fölé tudjuk irányítani, hogy minél kényelmesebb legyen az olvasás.

Amennyiben franciaágyban alszunk és más is szunyókál mellettünk, egy célzott fényű lámpával megelőzhető, hogy zavarjuk. Ha megfigyeljük, az éjszakai lámpáknak legtöbbször erősen tompító a búrája, épp azért, hogy feleslegesen ne vakítson, és csak oda jusson fény, ahová kell.

Szerezzünk hát be egy jó könyvet, kattintsuk fel a kislámpát, és olvassuk álomba magunkat, úgy, hogy a hálószoba ajtón kívül hagyjuk az összes nappali gondunkat, bajunkat. A szervezetünk és a lelkivilágunk meghálálja majd a gondoskodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában