SZPONZORÁLT TARTALOM

2019.03.19. 10:43

Albérlet kert nélkül? Így Vidd Be a Természetet Otthonodba!

Minden albérlő álma egy szép nagy kert, ahol önfeledten játszhatnak kiskedvencei, egészségesen növekedhetnek zöldségei és gyümölcsei, ő pedig kényelmesen olvashatja kedvenc könyvét a gyep mellett üldögélve. Rengetegen vágyunk erre, sajnos viszont keveseknek adatik meg – az albérletek többségében már csak az is szerencse, ha egyáltalán belső kert van az épülethez.

Így hát sokan tűnödünk azon, hogy ha már kertünk nem is lehet, mégis hogyan hozhatnánk be otthonunkba a természetet. Mai cikkünkben összeszedtünk néhány tippet, hogy segítsünk ebben!

Sokan vágyunk friss gyümölcsökre, zöldségekre, virágokra, növényekre. Kert nélkül viszont sokan el is vetjük a kérdést, hiszen úgy érezzük, egy pár négyzetméteres albérletben ez a küldetés lehetetlen. Vagy mégsem? Szerintünk van rá mód, és most meg is mutatjuk, hogyan!

Ültess bent zöldségeket és gyümölcsöket!

Mindannyian frissen szedett gyümölcseinkből szeretnénk reggelizni, és otthon megtermelt zöldségeinkből vacsorázni, márpedig ez szerencsére nem csak akkor lehetséges, ha saját kerttel rendelkezünk. Sok zöldség és gyümölcs akár a konyhában, vagy az erkélyen is képes kifejlődni. Amire szükségünk lesz, az csupán egy kis friss föld, tápanyag és víz.

A csíráztatás minden közül a legegyszerűbb. Léteznek erre a célra készített, speciális csíráztató tálak, de akár egy befőttesüveggel is próbálkozhatunk. A csíráztatni kívánt magokat először átmossuk vízzel, majd befőttes üvegbe tesszük, és egy befőttesgumi segítségével gézlapot erősítünk az edény szájára, amin keresztül a vizet kiöntjük. Később az üveget meleg, sötét helyen tartjuk és a magokat 2-3 naponta átmossuk. A kifejlődött csírák tele vannak vitaminokkal, jótékony ásványi anyagokkal, így mindenképpen érdemes kipróbálni!

Salátaféléket is könnyen lehet lakásban termeszteni: a megmaradt saláta csonkot belehelyezzük a földbe úgy, hogy csak a felét lepje el. Rendszeresen locsoljuk és világos, direkt napsütéstől megkímélt helyen tároljuk.

Citrusféléket is egyszerűen termeszthetünk lakásban: ültessük el a magokat jó minőségű földbe, majd adjunk nekik 2-3 hetet, hogy kicsírázzanak. Öntözzük rendszeresen, és tároljuk kellemes hőmérsékletű, világos helyen.

Tartsunk dísznövényeket a lakásban!

Több olyan dísznövény is létezik, ami kifejezetten a sötétséget, vagy éppen a szárazságot kedveli, így még akkor is próbálkozhatunk velük, ha lakásunk nem a legvilágosabb, legkedvezőbb adottságú.

Ilyen például a sárkányfa, aminek fény- és vízigénye rendkívül alacsony. Vízigényes társa a bambuszpálma, amely viszont szintén boldogan eléldegél napfény nélkül.

Az anyósnyelv szintén majdhogynem kiirthatatlan, a levegőre pedig nagyon jótékony hatással bír. Emellett a kúszó fikusz és a még nála is hűségesebb szobapáfrány is az ‘igénytelen’ növények közé sorolhatók.

De én egy egész kertet szeretnék!

Természetesen ha komolyabb zöldség- és gyümölcstermesztési terveink vannak, a legcélravezetőbb az, ha saját kerttel rendelkezünk, azonban ez a mai magyar ingatlanpiaci árak mellett aligha megengedhető.

Saját kertes albérletet keresni különösen komplikált, de nem mondjuk, hogy lehetetlen. Létezik néhány hatékony módszer, amit érdemes bevetni ilyenkor.

Kereséskor például hatalmas segítséget jelent, ha kihasználjuk a keresőmotorok által felkínált szűrési lehetőségeket. A Flatfy oldala például kifejezetten ebből a célból jött létre: felhasználóinak lehetővé teszi, hogy az alap szűrési lehetőségek (ár, négyzetméter, város, szobaszám) mellett saját, egyénileg meghatározott kulcsszavakra is szűrjünk. Így szűrhetünk például a ‘kertes’ és a ‘kertkapcsolatos’ kulcsszavakra is.

Ha így sem járunk sikerrel, érdemes lehet ismerőseinket is beavatni szándékainkba. Mondd el barátaidnak, hogy kertes lakást keresel, így biztosan gondolnak majd rád, ha hallanak egy hasonló lehetőségről. Azt nem mondjuk, hogy ismerőseid ingyen fogják adni lakásukat, viszont egy átlagos ingatlanbefektető árainál biztosan kedvesebb feltételei lesznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában