hirdetés

2018.10.05. 11:13

A modern otthon központja a látványkandalló

A régi, klasszikus kandalló mindig a ház, az otthon középpontja volt. Van abban valamilyen romantikus báj, amikor magunk elé képzeljük, ahogyan a család apraja-nagyja összegyűlik a tűz körül.

 

Azt az érzést nem mindenki engedheti, vagyis engedhette meg magának. Természetesen abból az egyszerű és alapvető okból kifolyólag, hogy az otthonába nem lehet igazi kandallót beépíteni. Ám ez többé már nem lehet kifogás! Új lakberendezési trend vagy úri huncutság a látványkandalló? Egy kicsit mindkettő!

Mi is az a látványkandalló?

Kezdjük az elején. A látványkandalló nem igazi kandalló a szónak abban az értelmében, hogy működéséhez nincs szükség kéményre, illetve nem lobog benne igazi tűz. Ellenben létezik már olyan változata, amely képes meleget adni, tehát technikailag leginkább egy hősugárzóhoz hasonlítható. Nagy előnye még, hogy füstmentes eredeti ősével ellentétben. Nevében a titok, tehát látványával képes a kandalló életérzést megteremteni. Ha megtaláltuk a látványkandalló helyét, áramforráshoz kell csatlakoztatni ahhoz, hogy működjön. A modernebb készülékeken távirányító segítségével beállíthatjuk, hogy milyen teljesítménnyel fűtsön, esetleg hűtsön a szobában. Már szinte a megszólalásig hasonlít a látvány a pattogó lángnyelvekkel és izzó parázzsal az igazi tűzhöz, köszönhetően a 3D technológiának. Mi mindent tudhat még egy látványkandalló? Lehet például szabadon álló vagy épp falra szerelhető. Ezenfelül rendelkezhetnek szabályozható heti programmal, állítható fényerővel, adaptív bekapcsolással és túlmelegedés elleni védelemmel is.

Helye az enteriőrben

A látványkandalló előtt ülve, egy pohár borral a kezünkben azt szeretnénk érezni, hogy az az otthonunk szerves része. Ahhoz, hogy ne legyen mesterkélt, természetessé kell tennünk a térben. Érdemes sok-sok képet nézve inspirációt gyűjtenünk arról, hogy milyen az az enteriőr, amelyben mi is elképzeljük a kandallót az otthonunkban. Vegyük figyelembe lakásunk, házunk adottságait, valamit a tér funkcióit is. Ezután kezdjük el a megfelelő bútorokat, kiegészítőket megkeresni, amikkel ezt meg tudjuk valósítani.

Érdemes ellátogatunk régiségkereskedőkhöz, vagy weboldalakat böngésznünk, hátha valaki épp egy kandalló külső faszerkezetét árulja. Ha sikerül lecsapni egy ilyen eredeti kandallópárkányra, majd vesszük a fáradtságot és felújítjuk, máris alkothatunk egy olyan egyedi és különleges teret, amelyben a régi és új, a klasszikus és a modern összhangban áll egymással. Az autentikus hatás kedvéért tűzifát, vagy kisebb farönköket is állíthatunk látványkandallónk közelébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában