szponzorált tartalom

2019.09.13. 13:36

A bojlerek és termosztátok alapvető működése és típusai

A bojlerek és termosztátok használata népszerű megoldásnak számít a mindennapokban. Az alábbi írás segítségével a bojlerek és a termosztátok működése egyaránt megismerhetővé válik.

A bojler működése

Az emberek forró vízre való igénye már évszázadokkal ezelőtt erőteljesen jelen volt, de akkoriban még hosszú időt vett igénybe az előállítása. A természetet bejárva forrásokból, patakokból és folyókból gyűjtötték össze a vizet, majd tűz használatával lassan melegítették. A bojler forradalmi újdonságot hozott a vízmelegítéssel kapcsolatban, hiszen használatával egy gombnyomás segítségével forró vízhez juttat minket.

A Webkazánnál is kapható hagyományos bojler szigetelt tartálya a legtöbb esetben 30-150 liter víz tárolására alkalmas. Ha kevesebb vizet szeretnénk felhasználni, arra a 10 liter űrtartalommal rendelkező bojler lehet a megoldás. A bojler működése során egy cső segítségével hideg víz kerül a tartályba, majd egy másik cső a felmelegített vizet a kivezetés irányába engedi. A bojlerek között vannak alsó és felső elhelyezésű típusok, de vízszintes és függőleges felszerelésre is van lehetőség.

A bojlerben található hőmérő a víz hőmérsékletét vizsgálja. Ha a hőmérő a beállított szint alá csökken, a termosztát által a vízmelegítő elkezd működni, és rövid időn belül meleg vizet termel.

Ha a bojler csatlakoztatása szabadkifolyású csaptelep segítségével történik, akkor szabadkifolyású bojlerről beszélünk. Ha nem csapteleppel csatlakozik a bojler, azt a típust zártrendszerűnek nevezzük.

A bojlereket a működési mechanikák által is meg lehet különböztetni. Elérhetőek hagyományos gázbojlerek, tartály nélküli bojlerek, továbbá elektromos és napelemes bojlerek egyaránt.

Ezen berendezés legnagyobb előnye, hogy a többi vízfűtési módszerhez viszonyítva az energiatakarékosságuk jelentősen kedvezőbb, hiszen csak akkor lépnek működésbe, ha szükségünk van rá.

Termosztát használata

A termosztát két görög eredetű szó, a thermos (hő) és a statos (állapot) kombinációjából jött létre. A termosztát a vezérlőrendszer hőmérsékletmérő és időnként szabályozó kelléke. Célja, hogy a rendszer a beállított hőfokot szolgáltassa. A termosztát be- és kikapcsolja a hűtő vagy fűtő rendszert, továbbá a hőközvetítő folyadék optimális áramlásáért felel.

Célszerű a termosztátot a lakásban olyan helyre felszerelni, amely a légkondicionáló és fűtő rendszerektől távol helyezkedik el. Fontos megjegyezni, hogy a termosztát akkor képes a legpontosabban mérni a hőmérsékletet, ha nem túlzottan huzatos helyen található.

Az eszközök típusai között az analóg, a digitális és programozható, illetve a vezetéknélküli és rádiós termosztátok egyaránt elérhetők. A termosztát feladata a hűtő-fűtő rendszer megfelelő időben történő ki- és bekapcsolása, így ajánlott fokozottan odafigyelni a megfelelő elhelyezésre és beállításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában