szponzorált tartalom

2019.08.16. 10:43

 4 hibiszkusz faj részletes bemutatása

A Citygreen segítségével készített összeállításunkban négy hibiszkusz fajt mutatunk be részletesen, összegyűjtve a legfontosabb tudnivalókat az adott növényről.

Kínai hibiszkusz

Kínai rózsa, vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis). Ezek az elnevezések mind a kínai hibiszkuszt takarják, amely egy Ázsiából származó, évelő örökzöld. Mérete elérheti akár az 1-2 métert is. Virágai pompázhatnak fehér, rózsaszín, piros vagy sárga színben is.

Különlegessége, hogy egy-egy virága csupán csak egy napig nyílik, illetve, hogy szirmai ehetőek, amelyet hasznosítanak a gyógyászatban, valamint a szépségiparban is.

Minden szempontból kényes növény, nem bírja ugyanis a gyors hőmérséklet-változást, a túl sok vizet, valamint a túlzott napfényt sem. Így érdemes védett, félárnyékos vagy világos helyre ültetni, ahol nem éri közvetlen tűző nap. Elsősorban a lazább, jó áteresztőképességű talajban érzi jól magát. Kedveli a rendszeres, de mérsékelt öntözést, valamint a párásítást. Szaporítása dugványozással lehetséges.

Mocsári hibiszkusz

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába sorolható évelő növény. Óriási fehér, rózsaszín, piros vagy bordó virágaiban egész nyáron gyönyörködhetünk. És bár rendkívül rövid életűek, folyamatosan nőnek rajta az új virágok. Napos, tápanyagban gazdag, nyirkos talajban érzi igazán jól magát.

A rendszeres és nem megfelelő öntözés hiányában elveszti bimbóit. Mivel érzékeny a fagyra, ajánlott betakarni. Káliumot tartalmazó tápoldattal való táplálása bővebb virágzást idéz elő a növénynél. Kártevőkre nem érzékeny ez a faj. Akár magról, akár tőosztással is szaporítható.

Skarlát hibiszkusz

A kenderlevelű mocsári hibiszkuszként is ismert, laza ágrendszerű növény az Egyesült Államok mocsaras részein honos, a mályvák családjába tartozik. Magas növény, így szükség esetén gondoskodni kell támasztékról. Virágai csillag alakúak és redős szirmúak, skarlátpiros vagy fehér színben pompáznak és nyár folyamán nyílnak. Kedveli a napos, világos és félárnyékos helyeket, ezt érdemes az ültetésénél figyelembe venni. Igényli a rendszeres öntözést.

Érzékeny a fagyra, így télen fontos figyelni a takarására. Betegségek alapvetően nem támadják, a kártevők közül a levéltetvek és a liszteskék fordulhatnak elő a növényen. Szaporítása magról lehetséges.

Szíriai mályvacserje

Kerti hibiszkuszként és törökrózsaként is ismerhetjük ezt a növényt, amely Kína és India területén is őshonos. Lombhullató cserje, amely elérheti akár a 3 méteres magasságot is. Színes virágai kehely formájúak, levelei sötétzöldek, kerekdedek, fogazott szélűek.

Rendkívül fényigényes, jól viseli a tűző napot is, szárazságtűrő képessége azonban átlagos. Talaj tekintetében a savas kémhatásút vagy agyagosat preferálja. Az átültetést nem kedveli, főleg az idősebb növények érzékenyek erre. Dugványozással és magról is szaporítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában