Hirdetés

2024.06.26. 13:51

Álláslehetőségek a fémipari szektorban Ózdon és környékén

A szakképzett munkaerőre manapság kiemelt igény mutatkozik. Nem jelent kivételt ez alól a fémipar sem, ahol számos lehetőség adódhat a fémmegmunkálásban jártas szakemberek előtt. Mutatjuk, hogy a gazdag ipari múlttal rendelkező ózdi régió milyen pozíciókat tartogat az álláskeresők számára!

PR cikk

Forrás: freepik.com

Hegesztő

A hegesztői munkakör talán az egyik legtipikusabb és leggyakrabban elérhető munkalehetőségnek számít a fémipari szakmunkákon belül. Erről tanúskodik a régió álláspiacára specializálódott ozdallas.hu kínálata is, ahol már több alkalommal is elérhetőek voltak hegesztői munkákra vonatkozó álláshirdetések különböző gyártó vállalatok révén. 

Persze nem csoda, hogy keresettek a szakma művelői, hisz rendkívül fontos szerepet töltenek be a fémiparban. Munkakörük alapvető célja különböző anyagok, főként fémek összeolvasztása, s ily módon szerkezetek és alkatrészek gyártása. Ezt különböző hegesztési technikák alkalmazásával teszik, gondolva itt a TIG, MIG vagy akár az MMA hegesztésre. 

A hegesztőknek ismerniük kell az adott anyagon használható technikákat, és a munkavégzésük során szigorú szabványelőírásokhoz kell alkalmazkodniuk. A munkakör betöltésének jellemzően alapvető feltétele a szakirányú végzettség megléte, ami mellett fontos elvárásként szokott még szerepelni a műszaki rajzok olvasásának képessége, a kiváló kézügyesség és a nagyfokú precizitás is.

Lakatos

Szintén a gyakran előforduló fémipari álláslehetőségek sorát erősítik a lakatos pozíciók is. Feladatkörük sok tekintetben mutat átfedést a hegesztőkével, bár esetükben jóval nagyobb hangsúlyt kapnak a fémek megmunkálásával, összeszerelésével és különböző gyártási műveletekkel kapcsolatos tevékenységek. 

Munkájuk során különböző megmunkálási technikákat alkalmaznak, beleértve az esztergálást, marást vagy hajlítást. Ebből fakadóan a lakatos pozícióknak alapvető elvárása a különböző műhelyi gépek és szerszámok átfogó ismerete. Ezenfelül mivel gyakran karbantartói feladatokat is ellátnak, így a kiváló problémamegoldó képesség is elengedhetetlen.  A legyártott szerkezetekkel kapcsolatos minőségellenőrzési teendők pedig a részletekre való odafigyelés készségét teszik szükségessé. 

CNC gépkezelő 

Végezetül pedig az ózdi CNC gépkezelői állások sem maradhatnak le a listáról, hisz ezen pozíciókkal is kifejezetten gyakran találkozhatnak az álláskeresők, többek között az említett OzdAllas.hu felületén is. A CNC gépkezelők megkerülhetetlen szereplői a fémiparnak: munkájuk során automatizált rendszereket kezelnek, amelyek révén képesek a munkadarabokat precízen megmunkálni. 

Ezek a gépek lehetnek marógépek, esztergák vagy akár hajlítógépek is. Feladatuk, hogy a gépeket programozzák, beállítsák és optimalizálják, majd az egész megmunkálási folyamatot nyomon kövessék. Ehhez magas műszaki ismeretek szükségesek, ami mellett a pontosság és a precizitás is egy kiemelt szempont. A minőségellenőrzés pedig itt is megjelenik, mint feladat, vagyis az alaposság ugyancsak nélkülözhetetlen a helytálláshoz. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában