PR cikk

2022.12.09. 13:23

Tippek egy asztalos műhely berendezéséhez

A fával való munka egy nagyon kielégítő hobbi. Ezzel együtt sok porral, forgáccsal és zajjal jár, és nem is veszélytelen. Mindez miatt nagyon nem mindegy, hogy milyen környezetben dolgozunk. Hogyan néz ki egy ideális asztalos műhely? Mire kell figyelni a kialakításnál? Cikkünkben áttekintjük a fontosabb szempontokat!

Hirdetés

Képek forrása: Freepik

A műhely mérete és elrendezése

A fával való foglalatosság bizony helyigényes hobbi. Nemcsak a többméteres fa munkadarabok, hanem a nagyméretű gépek és segédeszközök miatt is. Egy fűrészbak vagy egy oszlopos fúrógép bizony helyet követel magának. Arról nem is beszélve, hogy a biztonságos munkavégzéshez nagy szabad felület kell. Ha folyton útban van valami, nagyon könnyű balesetet okozni vagy hibát elkövetni. Fontos tehát, hogy a műhely kialakításakor minél nagyobb szabad területet hozzunk létre, legyen hely mozogni a különböző munkaállomások között, és legyen áttekinthető, hogy mi hol van.

Mit hol tárolj?

A legtöbb eszköznek, gépnek legyen fix helye. Ha elég nagy a műhely, akkor nem kell folyton mindent elpakolnod, ha viszont szűkös a hely, szerezz be jó helykiosztású, nagy befogadóképességű szekrényeket. A kéziszerszámokat érdemes lehet a falon tárolnod, így könnyen hozzáférhetőek lesznek és helyet sem foglalnak. A faanyagokat a legjobb, ha nyitott polcokon tárolod, mert így biztos nem fognak befülledni, és te is könnyebben átlátod, melyik méretből mennyi van.

Első a biztonság!

Az asztalosság bizony nem játék, komoly felelősségérzetet és koncentrációt igényel. A műhely kialakításánál pedig szintén elengedhetetlen a biztonsági szempontok figyelembevétele. Mire figyelj oda?

Megvilágítás

A megfelelő megvilágítás alapvető fontosságú. Ha teheted, minél nagyobb ablakokat szerelj be, hogy hasznosíthasd a természetes fényt. Ezen felül olyan lámpákat szerelj fel, amelyek az egész teret megvilágítják, és színárnyalatuk kényelmes a szemednek, illetve pont a kellő fényerővel világítanak. Mind a sötétség, mind a túl erős megvilágítás zavaró lehet, és elfáradhat tőle a szemed.

Kábelek

Egy asztalos műhelyben számos elektromos eszköz található. Fontos, hogy ügyelj a hosszabbítók és a kábelek elvezetésére, nehogy akadályozzanak a kényelmes munkavégzésben vagy botlásveszélyt okozzanak.

A műhely tisztán tartása

Az asztalos műhelyben sok por és forgács keletkezik. Ezeket fontos minél gyakrabban eltakarítani porszívó és seprű segítségével, hogy átlátható, rendezett legyen a munkaterület, illetve ne szívjuk be a port. A nagyobb gépekre (pl. gérvágó fűrész) időnként külön is érdemes egy nagyobb porszívót felszerelni, ami azonnal elszívja a keletkező fűrészport.

 

Szellőztetés

A megfelelő szellőztetés több szempontból is fontos. Egyfelől megszabadulhatunk a levegőben szálló portól, másfelől a felületkezelés során keletkező mérgező párát is mihamarabb el kell távolítani. Ha nem rendelkezünk kellően nagy méretű nyílászárókkal, nézzünk alternatív megoldás után!

Tűzvédelem

A fa bizony gyúlékony anyag. Ezért a műhelyben fontos felszerelni egy füstjelző berendezést és poroltót, hogy időben reagálni tudjunk az esetleges tűzesetekre. A másik fontos dolog, hogy a gyúlékony anyagokat mindig biztonságos helyen tároljuk.

Már csak a szerszámok hiányoznak?

Az eredményes munkához jó minőségű eszközökre lesz szükséged. A Zákány Szerszámház kínálatában neves gyártók megbízható termékei közül válogathatsz. Akármilyen szerszám vagy gép beszerzésén gondolkodsz, náluk megtalálod az igényeidnek megfelelő darabot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában