Pr-cikk

2022.09.06. 10:37

Készülődés a fűtési szezonra: milyen tűzifát válasszunk?

A fűtési szezonra szánt tüzelőanyag beszerzése nem könnyű feladat. Körültekintően és tudatosan kell mérlegelni, hogy honnan választunk tűzifát, mert egy jó döntéssel rengeteget spórolhatunk és az esetleges átverésektől is megkímélhetjük magunkat. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni!

Fotók: freepik.com

A tüzelőanyag minősége a fa típusától és víztartalmától függ

A fatüzelés Magyarországon a második legnépszerűbb fűtési forma, így nem csoda, hogy emiatt rengeteg csaló is megjelent a tűzifapiacon. A kellemetlen helyzeteket szerencsére könnyen el lehet kerülni, ha néhány alapvető dologgal tisztában vagyunk. Tűzifavásárlás előtt két alapszabályt kell betartani: lehetőség szerint légszáraz keményfát érdemes vásárolni; a tüzelőanyagot megbízható forrásból kell beszerezni.

Egyfelől a keményfáknak nagyobb a sűrűségük, mint a puhafáknak. A nagyobb sűrűség röviden annyit jelent, hogy egy egységnyi térfogatban nagyobb mennyiségben található tiszta faanyag. (Pontos meghatározás szerint minden fa keményfa, aminek sűrűsége nagyobb, mint 500 kg/m3.) Ha pedig egy fában nagyobb mennyiségben van tiszta faanyag, az több mindenre is hatást gyakorol. Gazdaságosabb, mert több ideig ég és sokkal magasabb fűtőértéket biztosít. 

Másfelől a tüzelésre szánt fa víztartalmának 20% alatt kell lennie ahhoz, hogy a vízpárolgás ne használja fel a termelődő hőenergia nagy részét. Ideális esetben a tűzifa nedvességtartalma 12-18%. Ezen a ponton kap jelentőséget a tűzifa beszerzési helye, hiszen a sokan épp azzal élnek vissza, hogy a frissen kivágott fát légszáraz tüzelőanyagként adják el.

Mindenképp olyan számlaképes kereskedőtől érdemes tűzifát vásárolni, aki saját telephellyel rendelkezik és felelős erdőgazdálkodásból szerzi be az árukészletét.

4 keményfa fajta, ami tökéletes tüzelőanyagnak számít

Itthon nagyon sokan akácfa mellett döntenek, amikor tűzifavásárlásra kerül a sor. Bár az akácfa is keményfa fajta, de jóval alacsonyabb fűtőrtékkel rendelkezik, mint néhány fajtársa. 

Vele szemben sokkal jobb alternatíva a kőris, a cser, a bükk vagy a gyertyán. Persze, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya, de fatüzelés esetén még mindig a legjobb döntésnek számítanak.

Például a kőris tüzelőfa az egyik legjobb fűtőértéket biztosítja (16,9 MJ/kg), de nehezen szárad. A csertölgynek hasonlóan jó a fűtőértéke, de mellette szól még az is, hogy nem kifejezetten fülled és jól hasad. A bükk lassabban képes kiszáradni és könnyebben is fülled, de fűtőértéke szintén kiváló - ahogyan a gyertyánnak is -, amit viszont sokkal nehezebb felhasogatni.

A felsorolt hátrányok azonban elenyészők, pláne, hogyha a tűzifát egy hiteles kereskedőtől, már kályhakész - azaz használatra kész állapotban -, hasítva és szárazon vásároljuk.

Tömeg helyett térfogat

A beszerzési folyamat előtt annak is pontosan utána kell járni, hogy kitől és milyen módon vásároljuk a tűzifát. Egy felelősségteljes és korrekt kereskedő ma már kizárólag erdei köbméterben (1 m x 1 m x 1,7 m sarangban) árulja a készleteit, tehát térfogat és nem tömeg szerint határozza meg az árait. Ez azért fontos, mert a fa nedvességtartalma a súlyt is befolyásolja, ami jelentősen több lesz, mint egy légszáraz tűzifa esetén. A száradás következtében a fa ugyanis rengeteget veszít a tömegéből.

Szerencsére napjainkban már több hiteles kereskedő közül is választhatunk, hogyha megfelelő minőségben szeretnénk tűzifához jutni. Kiemelkedő szolgáltatást nyújt a BioNova Hungary Kft., ahonnan a tűzifát kalodás hálóban, optimális méretben (25-33 cm-es hasábokban), kályhakész állapotban tudjuk megrendelni. A cég kizárólag felelős erdőgazdálkodásokból szerzi be a keményfa-alapanyagot, amivel egyszerre garantálja a kiváló minőséget és a környezettudatos fatüzelés lehetőségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában