Szponzorált tartalom

2022.07.21. 12:58

Közel 100 éve szórakoztat minden gyermeket, de mégis mi lehet az?

Forrás: Canva

Kitalálod, hogy mi az az apró, de mégis nagyszerű játék, ami már 1932 óta varázsolja el kislányok és kisfiúk, sőt, kreatív felnőttek százezreit is? Bizony, az építőjátékok csimborasszójáról, egy dán műhelyben, a 90 éve megszületett LEGO-ról van szó! 

Kevés márka mondhatja el magáról, hogy a bolygó minden szegletében nem csupán hallottak a róla, de több generációnak is szép emlékei fűződnek a termékei használatához. A LEGO a jóléti társadalmakban és a legtöbb fejlődő országban élő gyereket is lassan száz éve repíti el a képzelet birodalmába. De hogyan vált ezekből a pici építőelemekből minden idők egyik legsikeresebb játéka, és hogyan sikerült megőriznie töretlen népszerűségét a digitális korban is? 

Apróságból legenda születik -  a LEGO története

Akár a mesékben: egyszer volt, hol nem volt, volt egy szegény családból származó dán asztalosmester, Ole Kirk Christiansen, aki kemény munkával felépítette saját fafeldogozó üzemét, és fajátékok gyártásába kezdett. Az 1932-ben alapított vállalkozás két évvel később kapta meg a ma már a világ minden pontján ismert LEGO nevet. A LEGO játékok neve pedig a dán leg godt”, azaz “Játssz jól!” kifejezésből ered.

A gazdasági válságot követő években azonban a dán családok nem engedhették meg maguknak a rendszeres játékvásárlást. Miután az eladhatatlannak bizonyult jojókészleteit játékautók kerekeként hasznosította újra, Christiansen rájött, hogy a jövő a végtelen felhasználási variációt kínáló játékokban rejlik

Közben a fa játékokat felváltották az olcsóbb műanyagok, amikkel már a kevésbé tehetős szülők is meglephették a gyermekeiket. Elsőként szétszedhető, majd újra összeállítható traktorok, kicsi tengerészek és műanyag halak jelentek meg a játékpiacon.  Az építőkockák különlegessége volt, hogy az elemeket egyszerűen és könnyedén össze lehetett pattintani, illetve szétszedni, így még a kicsi gyerekeknek is valódi sikerélményt nyújtott. 

Forrás: Canva

A nagy áttörést az 1955-ös nürnbergi játékkiállításon bemutatott új termékrendszer bevezetése hozta el. Azóta pedig minden egyes legyártott LEGO darab képes illeszkedni a másikhoz: vagyis a korábban vásárolt játékelemek tetszés szerint variálhatóak az újabb modellekkel. Végre megvalósult minden szülő álma: nincs többé megunt játék! Így váltak a kicsiny legók a kreatív építőjátékok szinomijává.   

Egy játék webáruház oldalán manapság már a legkülönfélébb LEGO szettek várnak minket: komplett városok, vad járgányok, kalózhajók, a roxforti óratorony, a Jurassic Parkból szabadult T-rex, vagy akár egy LEGO karkötő közül is választhatunk. Nem kétséges, hogy minden álmodni szerető gyerek és felnőtt megtalálja az érdeklődéséhez legjobban passzoló darabokat!

Mi mindenre jók a végletenségig variálható LEGO játékok?

Akár egy képzeletbeli fantáziavilágot teremtünk meg a színes elemekből, akár egy LEGO Dots karkötő alakításával fejezzük ki az egyéniségünket, a bütykös-lyukas műanyag kockákkal való elmélyült játék a kicsik és nagyok fejlődésére is jótékony hatással bír. A legózás ugyanis fejleszti az ügyességet, a logikai képességeket, és megtanítja a gyerekeket felismerni a térbeli viszonyokat.

Nem csoda, hogy már az oktatásban is előszeretettel vetik be a kedvenc építőkockákat. Nem csak a matematikai feladatokban teljesítenek jobbak azok a gyerekek, akik gyakran játszanak LEGO-val, de a közös legózás az osztálytársakkal segíti a kommunikációs készségek kialakulását is. A gyerekeknek együtt, csapatban kell létrehozniuk valamit, ötleteik, kívánságaik mellett pedig érvelniük is kell, így a szociális élethez nélkülözhetetlen készségeket is elsajátítják.

A LEGO már terápiás eszközként is hasznosnak bizonyult: autizmus spektrumzavaros gyerekek szociális készségeinek fejlesztésében is látványos sikereket értek el szakemberek, a közös építés és a játék közben modellezett társas helyzetek segítségével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában