szponzorált tartalom

2021.11.26. 10:10

A nyelvtanulás szépségei: így jegyezheted meg könnyen az angol szavakat

Megtanulni és emlékezni új angol szavakra minden nyelvtanuló számára kihívást jelent. Nagyon lehangoló tud lenni, amikor órákat töltünk új szavak magolásával, rendszeresen olvasgatjuk őket, akár naponta 30-400 szót is tanulunk, mégsem jutunk eredményre.

Student learning online with a laptop and taking notes lying on a carpet in the living room at home

Amikor szükségünk lenne a szavakra, semmi sem jut az eszünkbe. Aztán feladjuk és talán újra nekikezdünk pár hét múlva. Ismerős a helyzet? Ha igen, akkor ez a cikk neked szól! A nyelvtanulás lehet szép, a szavakat pedig könnyen meg lehet jegyezni, csak ismerni kell a trükköket hozzá.

Miért okoz sokak számára nehézséget az angol szavak megjegyzése?

Sokan nem találnak semmi izgalmasat a szavak ismételgetésében és magolásában, így nagyon hamar elszáll a motivációjuk. Ha számunkra teljesen ismeretlen témában tanulunk szavakat, sokkal nehezebb emlékezni rájuk.

Tapasztjuk a jegyzeteket mindenhová a lakásban, már helyet sem találunk neki, aztán el is felejtjük levenni pár hét múlva, mert még mindig nem emlékszünk rájuk. A legtöbb ember nem ismeri a konkrét technikákat, hogyan is lehet az angol szavakat hosszú távon jól megjegyezni és a gyakorlatba át is ültetni. A szavak pedig fontos dolgok, hiszen magasfokon, szépen, választékosan csakis kiváló szókinccsel lehet kommunikálni.

Hogyan jegyezheted meg egyszerűen az angol szavakat?

Ne random szavakkal próbálkozz!

Ha különálló, egymástól jelentésben is független, random szavakat tanulsz, akkor nem lesz könnyű megjegyezni őket. Sokkal hatékonyabb egy témára fókuszálni és ahhoz kapcsolódó szavakat tanulni. Kapcsold kontextusba a szavakat. Például: a Ferrari gyors. Így biztos emlékezni fogsz a gyors szó jelentésére. Mindegyik szóhoz köss valami könnyen megjegyezhető gondolatot vagy történetet, és máris sokkal jobban rögzülni fognak az új kifejezések.

Tanulj mondatokat, párbeszédeket!

Sokkal könnyebben megragadnak a szavak az elmédben, ha mondatokat vagy párbeszédeket alkotsz belőlük. Ez természetes, hiszen agyunk így működik. Remek módszer, ha ismert mindennapi párbeszédeket írunk le a szavakkal vagy egy odaillő mondatba helyezzük őket.

Alkoss vicces sztorikat!

Egy angol szótárcsomag verhetetlen a szótanuláshoz, hiszen segítségével könnyen megértheted a szavak jelentését, és kedvedre csemegézhetsz az angol szavakból, akár vicces sztorikat gyártva a tanuláshoz. Válassz ki a szótárból véletlenszerűen néhány kifejezést, és alkoss belőlük egy összefüggő, a valóságtól akár teljesen elrugaszkodó történetet! Így magolás helyett a fantáziádat megmozgatva tanulhatod meg sokkal eredményesebben a szavakat.

Tanulj szavakat a közösségi médiából!

Ha a véredben van a közösségi média csatornák rendszeres használata, kövess be egy igazán jó kis Insta vagy Facebook oldalt, ahol szavakat tanulhatsz. Számos oldalon minden szó magyarázattal és képpel jelenik meg, és különböző idiómákat is tanulhatsz.

Vizualizálj!

A szókincs bővítésénél sokat segít, ha vizualizálod, elképzeled a szavakat, vagy akár le is rajzolod őket. Így erősebben tudsz emlékezni az angol szavakra, sőt össze is kötheted a szótanulást egy kis álmodozással vagy kreatívkodással is.

Játssz egy kicsit a hangoddal!

Ha szeretsz színészkedni, vagy szívesen kísérleteznél új módszerekkel, akkor vedd fel a hangodat a telefonoddal. Az általad kitalált mondatokat vagy akár sztorikat fel is veheted hanggal vagy akár videóval is, és aztán visszanézheted. Így hallhatod is a szavakat.

Vezess szókincs naplót!

Olvasd kedvenc könyvedet angolul, vagy nézd kedvenc Netflix sorozatodat, és közben naplózd ki a szavakat. Azokat, amelyek érdekelnek vagy megtetszettek. A naplót utána előveheted és az angol szótárcsomag segítségével kikeresheted a jelentésüket. Így könnyebben fogsz emlékezni rájuk, hiszen a kijegyzetelt szavak korábban már egy ismerős környezetben jelentek meg.

Mit nem érdemes tenni, ha bővíteni szeretnéd a szókincsed?

Ne túlozz!

Általában mindenki gyorsan szeretne haladni, hogy legyen idő másra is, vagy hogy ne kelljen évekig csak szavakat tanulni. Persze, tök jó lenne heti 150 szót megtanulni, és még lehet, hogy el is hiszed magadról, hogy menni fog. De eláruljuk: nem sok esélyed van. Heti 15-20 szó bőven elég, és ha még hatékonyabb akarsz lenni, foglalkozz csak napi 2-3 szóval.

Magolni nem éri meg!

A magolás szinte soha nem bizonyul hatékony tanulási módszernek, az angol szavaknál pedig főleg nem. Ugyanis a magolással megtanult szavak és mondatok hosszú távon szinte egyáltalán nem rögzülnek. Mivel csak egymás után ismételgeted a szavakat, így könnyű elhinni, hogy már meg is tanultad őket.

A fent említett tippek és egy profi angol szótárcsomag remek segítség tud lenni, hogy a szókincsed valóban hatékonyan fejleszthesd. Gyakorolj rendszeresen, a monoton és unalmas, elavult technikák helyett pedig vigyél mindig egy kis vidámságot és színt a tanulásba!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában