szponzorált tartalom

2021.06.23. 16:04

Haladékot kaptak a házépítők, mégis érdemes felkészülni!

Az elmúlt években számtalan alkalommal esett szó, különösen az építőiparban dolgozók szakmai beszélgetésein arról, hogy 2020 december 31. után már csak olyan épület kaphat majd használatbavételi engedélyt, amelynek az energiaigénye közelít a nulla felé. Ez az időpont azonban többször módosult, és jelenlegi ismereteink szerint 2022 június 30. az a nap, amelyet követően már valóban csak a fentebb említett kritériumnak megfelelő új építésű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt.

Mindettől függetlenül a minimális fűtési, hűtési igény biztosítása minden ingatlantulajdonos érdeke, hiszen egy ilyen épület fenntartási költségei elenyészőek a régi, szigeteletlen, rossz hőtechnikai tényezőkkel rendelkező házakéhoz képest. A nulla közeli energiaigény megteremtésében a legnagyobb szerepe a hőszigetelő anyagoknak van, amelyeknek ma már rendkívül széles a választéka. Ha azonban nem csak energiatudatosak, hanem valóban „zöldek” szeretnénk lenni, érdemes megismerkednünk az országban egyedülálló kezdeményezéssel, a Masterplast Hungarocell Zöld Programjával.
Az ország legnagyobb magyar tulajdonú építőanyaggyártó cége azzal a részletkérdésnek tűnő, ám valójában nagyon komoly részlettel is foglalkozik, hogyan lehet új funkciót találni az eddig egyetlen mozdulattal a konténerbe dobott maradék Hungarocell-daraboknak. A kezdeményezés célja, hogy az építőiparban dolgozó szemlélete is megváltozzon, s tekintsék értéknek a maradékanyagokat. Hogy miként működik ez a gyakorlatban?
A házak szigetelésénél, az XPS és EPS szigetelések méretre vágását követően megmaradó, de nem beragasztózott, tehát tiszta darabok a program keretében visszagyűjtésre kerülnek. Ehhez csak annyi teendőnk van, hogy jelképes, 700 forintos áron megvásároljuk a 600 literes, Masterplast feliratú zsákot, s ebbe tesszük bele a maradékot. (Fontos, hogy csak a Masterplastnál és viszonteladóinál vásárolt termékek vehetnek részt a programban!)
A Hungarocell Zöld Programban részt vevő partnereknél leadva nincs további teendőnk, az újrahasznosítandó anyagot begyűjti a cég logisztikája, s egy speciális üzemben, a hungarocell ledarálását követően a Thermobeton formájában új életre kel az eddig szemétnek tekintett anyag.
A Thermobeton egy nagyon jól kezelhető hőszigetelő anyag, amelynek számos előnye van a könnyű hőszigetelő termékekhez képest. Azt is mondhatnánk, ez a jövő építőanyaga. Hogy miért? Arról Ön is meggyőződhet a programban részt vevő Öko-Pontokon, ahol a szakemberek készséggel segítenek az építkezés, szigetelés előtt állóknak.

Öko-Pontok Fejér megyében:

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

{térkép beágyazó kód}

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

{térkép kód}

{utcakép kód}

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34,

{térkép kód}

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában