szponzorált tartalom

2021.01.14. 16:38

Hogyan kezelhető a fluktuáció?

A fluktuáció manapság szinte minden vállalatnál gondot jelent, hiszen már korántsem azt a világot éljük, amikor az emberek fiatalon elkezdenek egy cégnél dolgozni, és rendszerint onnan mennek nyugdíjba is. A fluktuációnak persze számos oka lehet mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról, de általánosságban véve elmondhatjuk, hogy akkor járunk a legjobban, ha ezt igyekszünk a lehető legalacsonyabban tartani. De mit tehetünk ennek érdekében? Mutatjuk!

Az ígéretek betartása

A problémák sok esetben már az álláshirdetéseknél kezdődnek, hiszen a munkáltatók sok esetben igyekeznek minél vonzóbbnak feltüntetni az üres pozíciót annak érdekében, hogy mielőbb sikerüljön betölteni az emberhiányt. Bár tény, hogy a vonzó hirdetés sok embert vonz, és ha az interjún is kellően pozitív dolgok hangzanak el, akkor az üres állások hamar betöltésre kerülnek.

Azonban a felvételt követő néhány héten belül garantáltan kiderül, hogy mi a helyzet a valóságban, és ha ez köszönőviszonyban sincs azzal, ami a hirdetésben vagy az interjún elhangzott, akkor a munkavállaló kis eséllyel fogja nálunk tölteni az elkövetkező éveket, hiszen várhatóan még a próbaidő alatt felmond.

Ennek elkerülése érdekében törekednünk kell arra, hogy a vállalatunk kommunikációja hiteles legyen, és ne szépítsük a valóságot, hanem egyenesen és nyíltan fejezzük ki, hogy mire számíthat tőlünk a munkavállaló, illetve mit várunk ezért cserébe.

Megfelelő bérek

A bérezés szintén igen fontos a fluktuáció szempontjából, ugyanis ha a versenytársaknál kevesebbet fizetünk, akkor előbb-utóbb jó eséllyel elveszítjük a munkavállalóinkat, akik nyilvánvalóan jobban fizető állás után fognak nézni.

Ennek érdekében lehetőségeinkhez mérten igyekeznünk kell versenyképessé tenni a béreket, illetve béren kívüli juttatásokkal, például a cafetéria bevezetésével szintén sokat javíthatunk a helyzeten.

Továbbá a bérezés szempontjából szintén fontos kiemelni, hogy amennyiben a munkavállalót magasabb pozícióba emeljük, ami több munkával, megnövekedett felelősséggel és több elvárással jár, akkor értelemszerűen a munkabért is ehhez a pozícióhoz mérten szükséges növelni.

A dolgozók megbecsülése

A harmadik legerősebb indoka a fluktuáció növekedésének, hogy a munkavállalók nem érzik megbecsülve magukat, ami abból adódik, hogy rendszerint elmaradnak a dicséretek, és nincs a teljesítményt visszajelző értékelés sem.

Ennek érdekében erősen javasolt bevezetni a rendszeres kiértékelést és pozitív visszacsatolást, valamint emellett éreztetni kell a munkavállalókkal, hogy cégünknél valóban figyelünk rájuk és az igényeikre egyaránt.

Amennyiben az Ön vállalatánál szintén gondot okoz a fluktuáció, és szeretné ezt megfelelően kezelni, vegye fel a kapcsolatot a Beraman Hungary munkatársaival, akik kellő tapasztalattal rendelkeznek e téren, így hatékony megoldást kínálhatnak erre a problémára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában