szponzorált tartalom

2021.01.14. 17:23

3 alappillér egy weboldal elkészítéséhez

Bár nagyon sokan készítenek ma már weboldalakat, és rengeteg segítség áll a laikusok rendelkezésére arra vonatkozóan, hogy hogyan kell weboldalakat létrehozni, meg kell jegyeznünk, hogy ehhez azért tanulni kell, ez egy szakma, amelynek vannak írott és íratlan szabályai, követelményei és buktatói. Leegyszerűsítve három alappilléren nyugszik egy weblap létrehozása, ezeket vesszük sorra ebben az írásban.

A technika fejlődése

Kezdetekben programozók nélkül nem is lehetett elképzelni a weboldalak létrehozását. Mint minden más területen, itt is abba az irányba haladt a technológiai fejlődés, hogy az átlagemberek is képesek legyenek átlag feletti teljesítményekre és alkotótevékenységre. Ma már olyan kiváló eszközök állnak rendelkezésünkre, melyekkel az egyedi weboldalak elkészítése szinte bárki által megtanulható, nem kell hozzá egyetemi végzettség.

A vizuális oldalépítők és szerkesztők segítségével kódolás nélkül lehet felépíteni az oldalakat, a keretrendszerek létrehozzák a szükséges kódokat, mindezt a lehető legegyszerűbb lépésekkel. Persze egy professzionális, komplex weboldal elkészítése még mindig elég hosszadalmas lehet, akár több ember munkaidejét is kitöltheti, de egy egyszerűbb weboldalt kevesebb verejtékkel is el lehet készíteni. Néhány alapkövetelmény, alapszabály azért létezik, lássuk, melyek ezek.

A 3 alappillér

Egyedül talán nehéz kitalálni, melyek a fontos lépések, amelyeket nem szabad kihagyni, íme a pillérek:

1 Tervezés

Ez a lépés elengedhetetlen, és ez a legidőigényesebb része a projektnek. Ha jó a tervezés, a kivitelezési idő töredékére csökkenhet. A weboldaltervezésnél általában a “hátulról előre” módszer a legcélravezetőbb, tehát vissza kell modellezni egy megálmodott oldal elemeit és a részekből egy újat felépíteni.

2 Tanulás

Ha saját magad készíted az oldaladat, meg kell értened a WordPress alapjait, melyek a nélkülözhetetlen beállítások, milyen elemekből fog összeállni a honlap, milyen aloldalak lesznek, milyen lesz a menüszerkezet, milyen bővítményekre lesz szükség. Sok dologra éppen a tanulás közben fogsz rájönni. Ez a tanulás nem mindig könnyű, de szükséges és hasznos.

Ha segítségre lenne szükséged, a WPKurzus oldalán sok hasznos információt találhatsz ezzel kapcsolatban.

3 Dizájn

Ha megtervezted, milyen aloldalakra, azokon belül milyen elemekre lesz szükséged, akkor a kiválasztott sablon alapján ezeket hihetetlen gyorsasággal rá lehet rakni a sablonra. A jó sablonok – mint például a Divi vagy az Avada – esetében ez néhány kattintással kivitelezhető.

Ha kreatív vagy, nem baj, de ezekkel a sablonokkal kreativitás nélkül is nagyon tetszetős dizájnt tudsz kialakítani a sok előregyártott elrendezésből. A legtöbb aloldalnál elegendő kb. 20 alapelrendezés, a saját színeid, képeid, szövegeid pedig biztosan egyedivé fogják tenni az oldalaid.

Ne akarj elsőre tökéleteset alkotni, később még bőven lesz mód a csiszolgatásra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában