szponzorált tartalom

2020.12.14. 16:37

Mennyibe kerül a villanyszerelés és hol találjunk megfelelő szakembert?

Általános igazság, hogy jelenleg Magyarországon nehéz megbízható szakembert találni.

Az összes szakma, így a villanyszerelés is átesett a szakemberhiány – áremelkedés – képzetlen szakik megjelenése folyamatán. A szakközép iskolák és OKJ képzések ontják magukból a tapasztalatlan „szakmunkásokat”, akik rögtön vállalkozni kezdenek de ami még ennél is nagyobb gondot jelent az a képzettség nélküli önjelölt szerelők hada.

A villanyszerelés márpedig nem játék. A nem szabványos szerelésnek a legenyhébb következménye lehet, hogy a műszaki ellenőr nem veszi át a munkát, esetleg egy-két berendezést nem tudunk üzembiztosan használni. Egy hibás szerelés következtében az elektromos tűz keletkezésének vagy áramütés elszenvedésének az esélye jelentősen megnövekedhet.

Miért bízzunk meg egy szakembert a villanyszereléssel?

Egy jó szakember segítségével nem csak a fent említett problémákat kerülhetjük el, de segíthet a jelenlegi trendeknek megfelelő tanácsokkal, hiszen egy csomó dolog van a dugaszoló aljzatokon és kapcsolókon kívül, amire sokan nem is gondolnának, mint például az inteligens épület rendszerek.

Egy jó szakember legfontosabb ismérve, a régóta azonos telefonszám, megfelelően kitöltött profil a szakemberkereső oldalakon, garancia hármas. A megbízható villanyszerelők adatlapjait a Qjob.hu oldalán tekintheted meg.

Logikus, hogy ha valaki jól dolgozik, annak a SIM kártyája aranyat ér, hiszen az elégedett ügyfelek továbbítják a telefonszámát. Aki viszont rossz munkát végez, őt az elégedetlen ügyfelek hivogatják garancia után érdeklődve, emiatt gyakran cserélgeti hívószámát. Referencia munkáit mindenki szívesen mutogatja, így azt is bátran kérhetünk.

Érdemes megkérdezni még milyen szerszámokat használ. Egy jó szakember tudja, hogy jól dolgozni jó szerszámokkal lehet. Érdemes megfigyelni felméréskor, hogy mennyire rutinosan mozog az adott terepen a szerelő. Persze a legjobb dolog, ha ajánlás útján tudunk hívni valakit, hiszen ha valakinél már eleve jól dolgozott a szerelő, akkor valószínűleg nálunk sem lesz ez másképpen. Az ajánlás lehet személyes, vagy egy szakember kereső portálon, pl.: qjob.hu írt vélemény is.

Mennyibe kerül egy családi ház villanyszerelése?

Lássuk az árakat: Valaki négyzetméterre, valaki kiállásonként plusz vezetékméterenként, valaki óradíjban dolgozik. Budapesten nagyjából 10000-20000 Ft/nm egy ház villanyszerelése, hibakeresésért 8-15000 Ft/óra+ kiszállást lehet elkérni. Szerelvényt 1000-2500Ft-ért építenek be, vezetékezés kb. 800-3000 Ft közt mozog méterenként. Vidéken valamivel olcsóbb tarifára számíthatunk, persze ez is régió függő.

Észak-nyugat Magyarországon közel fővárosi árak vannak, míg keleten akár 40%-kal olcsóbb is lehet egy elektromos hálózat teljes körű kiépítése.

Mielőtt szerelőt keresünk, érdemes meggondolni, hogy milyen jellegű munkát szeretnénk elvégeztetni. Lehetséges, hogy egy pályakezdő egy kapcsoló vagy csillárcserét kedvezőbb áron tud elvégezni, mint egy profi, akinek igazán ideje sincs ilyen kis munka kedvéért kimenni egy címre.

A modern szakember kereső portálokon, mint a qjob.hu oldalon kezdő és profi szerelők egyaránt megtalálhatók, érdemes megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában