Szponzorált tartalom

2020.10.26. 10:34

Autópálya-matrica vásárlása egyszerűen, telefonról

PR cikk

Ma már egyre ritkábbak az olyan autók, amelyek szélvédőjének oldala hazai és külföldi autópálya-matricákkal van teleragasztva, akár több rétegben is. Az ilyen autók tulajdonosai talán azt gondolták, hogy a különböző vignetták sokasága – ahogyan az útlevélben a pecsétek – a világlátottságot jelképezi, ehelyett rendkívül balesetveszélyes volt, hiszen korlátozta a kilátást, emellett a látvány sem volt valami bizalomgerjesztő.Szerencsére ma már nem kell ragasztgatni, és több vásárlási mód közül is választhatnak az autósok.

Díjfizetés anno

Magyarországon pontosan 20 éve működik a díjköteles útszakaszokon a matricás rendszer, amely a korábbi – igen körülményes és drága – fizetőkapus rendszert váltotta fel. A köztudatban még mindig használják az autópálya-matrica kifejezést, pedig már több mint 10 éve nincs szükség a matrica jól látható helyre történő felragasztására.

Kép forrása: pixabay.com

Hagyományos autópálya-matrica

Az autópálya-matrica jelenleg csupán egy hőpapírra nyomtatott nyugta, amely a vásárlás tényét és az úthasználati jogosultságot igazolja. Felragasztására azért nincs szükség, mert a díjfizetési rendszer a járműveket forgalmi rendszámuk alapján tartja nyilván, amelyek az autópályák legkülönbözőbb pontjain felszerelt kamerás rendszerrel kerülnek ellenőrzésre, így a bliccelés esélye szinte nulla. A nyugtát azonban az érvényességi idő végéig érdemes megőrizni, hiszen ellenőrzés esetén be kell mutatni, ami éves matrica esetén problémát is jelenthet, hiszen a hőpapírra nyomtatott betűk gyorsan kifakulnak.

A hagyományos matrica vásárlása a mai online világban viszonylag körülményesnek számít, hiszen a legtöbb esetben benzinkúton vehető meg. Persze akkor sincs nagy baj, ha érvényes matrica hiányában téved fel valaki az autópályára, hiszen a felhajtástól számított 1 órán belül még megvásárolható vignetta, feltéve, ha addig útba esik egy töltőállomás.

Az e-matrica előnyei

A különböző kategóriájú autópálya-matricák ma már elektronikus úton, készpénz használata nélkül vásárolhatók meg a legegyszerűbben. Csupán okostelefonra, valamint internetre van szükség, és webes felületen, illetve alkalmazáson keresztül pillanatok alatt beszerezhető az e-matrica. Internet hiányában SMS küldésével is másodpercek alatt elintézhető az úthasználati jogosultság.

Az online vásárlás menete igen egyszerű: néhány kattintással ki kell választani a megvásárolni kívánt matrica típusát, illetve meg kell adni a gépjármű forgalmi rendszámát és az érvényességi idő kezdetét. Sikeres tranzakció esetén e-mailben érkezik az úthasználatra jogosító e-matrica és a fizetés visszaigazolása is. A kapott e-maileket a jogosultsági idő végéig mindenki könnyen megőrizheti és szükség esetén visszakeresheti online postafiókjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában