szponzorált tartalom

2020.09.21. 11:44

A fogfájás legfőbb kiváltó okai és lehetséges otthoni kezelése

A fogfájás a legelviselhetetlenebb fájdalmak egyike, melyhez nem véletlenszerűen kötődnek bizarr és rémisztő történetek. A fogban és a fog körül érzett enyhe fájdalmat nem szabad elhanyagolni, mivel a későbbiekben súlyosbodhat mindez. A fogban jelentkező fájdalomérzés az enyhétől a súlyosig terjedhet, és jelentkezhet időszakosan, vagy akár tartóssá is válhat. Mindennek függvényében többféle fogfájdalommal nézhetünk szembe: lüktető, lázzal járó, éles, hideg és meleg hatására jelentkező, szúró, égető fájdalomtípusokkal.

Melyek a fogfájást kiváltó főbb okok?

A fogfájást okozó leggyakoribb okok között kimagasló helyen szerepel a fogszuvasodás, mely amennyiben kezeletlenül marad, tályog képződik, mely idővel elfertőződik. A lyukas fogat a korszerű fogorvosi eszközöknek köszönhetően ma már gyorsan kezelni lehet, ezért nem érdemes halasztgatni, sem megvárni, míg súlyosabbá válik a helyzet. Továbbá a fogfájást előidézheti a fogbélgyulladás, melynek kezeletlenül hagyása akár fogvesztéshez is vezethet.

Sokak előtt ismeretes a stressz rágással, harapással, éjszakai fogcsikorgatással való enyhítése. Lehetséges, hogy ideiglenesen enyhülést hoz a stresszoldás ezen módszere, később azonban fájdalmassá is válhat a túlterhelt fog. Mindezen fogfájást kiváltó okok sorából nem hagyhatjuk ki a fogágybetegséget, valamint az íny(v)érzékenységet.

A fogfájás otthoni kezelése

Természetesen gyakran előfordul, hogy valamilyen okból kifolyólag nem tudjuk megtenni, hogy orvosi kezelést vegyünk igénybe. A fájdalom csillapítása azonban nem tűr halasztást, ezért van néhány praktikus, bevált módszer, mellyel az otthoni kezelés is ideiglenes enyhítéssel szolgál. Íme néhány ezek közül:

  • Sós vízzel öblögetés – mely egy régi, természetes módszere a fogfájás kezelésének. Langyos vízbe kevert egy teáskanál sóval kell öblögetni fél percen át.
  • Hidrogén-peroxiddal való öblögetés – az oldattal öblögetés a sós vízzel történő fájdalomenyhítés alternatív megoldása. Gyulladáscsökkentő, fájdalomenyhítő hatása van, azonban figyelni kell arra, hogy ne nyeljük le a hidrogén-peroxidot.
  • Vény nélkül kapható gyógyszerek használata – például paracetamol, ibuprofen, naproxen, aszpirin.
  • Hideg borogatás és/vagy jegelés – az állkapocsra helyezett borogatás ugyancsak segít a fájdalom enyhítésében. A jegelés során érdemes egy jégkockát pár percig dörzsölni a fájó fog körüli arcrészen, mindaddig, amíg zsibbadni nem kezd.
  • Fokhagyma – melyet már évszázadok óta használnak a gyógyászatban, elpusztítja a káros baktériumokat, és fájdalomcsillapítóként is jól működik. A gerezdeket pépesíthetjük, majd felvihetjük az érintett területre, vagy akár egészben is elrághatjuk.
  • Vaníliakivonat – alkohol- és antioxidáns tartalma miatt optimális megoldást kínálhat a fájó fog csillapítása során. Egy vattakorong segítségével naponta többször is beborogathatjuk a fájó fog területét.
  • Rendkívül fontos, hogy amint tehetjük: a fogfájdalom enyhébb változatával is forduljunk fogorvoshoz.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában