szponzorált tartalom

2020.06.18. 10:32

Nálunk borkultúra: máshol más italoknak van hagyománya

Hála a világ sokszínűségének, különböző nemzeti italokat is kipróbálhatunk. A gyümölcsből készült bor felkapottnak számít hazánkban, és hagyományos itallá vált a pálinkával együtt. Azonban más országokban más szeszek hódítanak. A bourbon tipikus amerikai ital, ami elkészítésénél tölgyfahordót használnak, és többszöri pártból kapjuk meg a végleges eredményt. A hagyományokat követve négy évig teszik el a hordókat, és csak azután kerülnek a boltok polcaira. Emellett találkozunk idősebb bourbonnal, amit általában önmagában vagy jégre töltve szoktak fogyasztani.

Németország

Németország talán a Jägermeisterről híres, aminek az eredeti megalkotója egy vadász volt, a neve is innen származik. Ennek a keserű likőrnek a különlegessége, hogy a pontos összetevőit még mindig nem ismerjük, továbbra is titok fedi. Németország az egyetlen ország, aki exportálhat külföldre, de így is csak néhány városban rendelkeznek a szükséges engedélyekkel az elkészítéséhez. Annyit tudunk, róla hogy 56 féle gyógynövényt tartalmaz, és általában narancslével keverve szokták tálalni.

Karib térség

Ha a Karib-tenger térségére gondolunk, akkor nemcsak a kalózok fognak eszünkbe jutni, hanem a helyi ital, a rum is. Nem véletlenül találkozunk vele a filmekben, hiszen eredetileg tényleg kalózok fogyasztották. A cukornádból készült szeszes ital főleg Amerikában készül, ahol az ültetvényeket felhasználva könnyebben gyártják. A melasz nevű anyagból készült ital önmagában is fogyasztható, azonban koktélok alapanyagként ismerjük leginkább. Az ivás mellett azonban főzésnél, például desszertek készítésénél is gyakorta megjelenik.

Mexikó

Dél-Amerikát meglátogatta, Mexikóról azonnal a tequila fog eszünkbe jutni. Ez a helyi ital a kaktuszoknak egy családjából készül, amit agávénak neveznek. Általában három fő csoportját ismerjük, ami aszerint osztódik, hogy hány százalékos az agávé tartalma. Bár más fűszerekkel is keverik, mégis mindig megmarad a hagyományos íze. Önmagában szokták fogyasztani, vagy jéggel, sokan a só és citrom kombinációra esküdnek. A hagyományos módszerrel elkészített tequilák sokkal drágábbak, mint a boltban kaphatóak, de Európában is hozzá lehet jutni.

Oroszország

A vodka Oroszországban és Lengyelországban terjedt el leginkább, azonban az előbbi nevezhető hazájának. Már a 15. század előtt készültek italok, azonban azok fogyaszthatatlanok voltak. Szükség volt a finomító oszlopok megjelenésére ahhoz, hogy olyan gabonapárlat készüljön el, amit már az ember is szeret. Egyszerű italnak számít, etanolból és vízből áll, és általában 40 fokos változatban szokták árusítani. Az 1800-as években túlélt egy alkoholtilalmat, viszont azóta is folyamatosan használják és fogyasztják.

Skócia

Ha pedig nemzeti italokról beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg a whiskyről. Eredetileg Írországból és Skóciából származik, azonban Amerikában és Japánban is előállítják. Mégis, hogyha whiskyről beszélünk, akkor a skót párlatra vagyunk kíváncsiak. Előállítása a 19. századra tehető, ahol eleinte titok övezte a készítését, azonban mára az egész világon ismerik. A szabályozásoknak köszönhetően eredetvédettségnek örvend, így csak bizonyos területek készíthetik el legálisan. Az igazi whisky érleléséhez legalább három évet kell várni, azonban az exkluzív vásárlók százéves üvegeket is meg tudnak venni. A tölgyfahordóban érlelt italok a napfénytől elzárva várják a fogyasztást, és az értékük az 1 millió Ft-ot is elérheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában