szponzorált tartalom

2019.12.10. 14:42

Minden, amit a fehérje diétáról tudni érdemes 

sport, fitness, healthy lifestyle, diet and people concept - close up of male hands with food rich in protein on cutting board on table

Fotó: lev dolgachov

A fehérje diéta újra és újra reneszánszát éli a fogyni vágyók és fogyókúrázók körében. Sikerének és népszerűségének egyik titka, hogy gyors és látványos fogyást ígér, amelynek még ráadásul élettani alapja is van. Sajnos azonban az előnyök mellett bizony vannak negatív hatásai is, amellyel mindenképpen számolni kell, mielőtt valaki belefogna egy fehérje diétába.

Milyen a fehérje diéta?

A fehérje diéta alapelve a minél több fehérje fogyasztása minél kevesebb zsír és szénhidrát bevitel mellett. Ezáltal ugyanis képes kiüríteni a szervezet a szénhidrát raktárakat.

A diéta arra épül fel, hogy a szervezet elsőként a szénhidrátokat égeti el, majd ezután tér át csak a zsírégetésre. Így pedig a minimális szénhidrát fogyasztásnak és a minél több fehérje bevitelnek köszönhetően a fogyás és a zsírégetés sokkal hatékonyabbá válik.

Legideálisabb verziója a fehérje diétának a lehető legtöbb hal, a csirkehús, a sovány marhahús, a sertéshús, valamint az alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztása. A kiegyensúlyozott táplálkozás érdekében ezek mellé lehetőleg fogyasszunk valamennyi teljes kiőrlésű termékeket, gyümölcsöket és magas tápértékű zöldségeket.

Milyen előnyei vannak?

A fehérje képes csökkenteni az éhségérzetet, de túl sokat mégsem tud belőle befogadni a szervezet, mert a többlet raktározására nem képes.

A fehérje élénkítő hatással van a glükagon nevű hormon termelésére, ami pedig a fogyást segíti elő azáltal, hogy szabályozza az éhségérzet kialakulásáért felelős inzulint. Vagyis a glükagon képes arra, hogy csökkentse az étvágyunkat, ezáltal pedig a diéta sokkal sikeresebb.

Bár meglehetősen látványos, annál kevésbé tartós az a pozitív hatása, amelyre még képes a fehérje diéta. Ez pedig nem más, mint a gyors és nagymértékű fogyás, amely elsősorban annak köszönhető, hogy a szervezet nagy mennyiségben és rövid idő alatt veszít vizet.

Milyen hátrányokkal kell számolni?

Hátrányokkal alapvetően akkor kell számolni, ha mindenféle átgondolás nélkül vágunk bele a diétába az azonnali fogyás érdekében. A túlzott fehérjebevitel ugyanis alapvetően nem egészséges, hiszen növeli az ammóniaképződést, ami pedig a bélrendszert képes károsítani. Ez pedig daganatok kialakulásához vezethet. A nagymértékű vízvesztés pedig szívproblémákat, pszichés gondokat, de akár még köszvényt vagy vesekövet is okozhat. A fehérje diéta másik nagy hátránya, hogy túlzottan egyoldalú táplálkozást eredményez, ezáltal a szervezet nem jut a megfelelő tápanyagokhoz, amire azonban szüksége lenne, hiszen a megfelelő mértékű szénhidrát- és zsírfogyasztást igényli a test.

Ahogy minden fogyókúra esetében, a fehérje diéta során is kiemelten fontos a mértékletesség és a kiegyensúlyozottság. A szakorvosi segítség sokat hozzátehet a diéta sikeréhez, akár csak a rendszeres mozgás, amelynek köszönhetően a siker ráadásul nem csak átmeneti lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában