szponzorált tartalom

2019.02.07. 10:43

A sparhelt reneszánsza

Ma már könnyű elveszni a háztartási, konyhai gépek világában. Annyiféle tűzhely, főzőlap, sütő áll a rendelkezésünkre, hogy néha bizony érdemes visszatérni az alapokhoz, például a sparhelt használatához.

Ezzel persze egyáltalán nem azt mondjuk, hogy akkor mostantól senki se vásároljon okos elektromos sütőt magának, és kukába a gáztűzhellyel... Ezek a konyhai eszközök nagyban megkönnyítik az életünket, és nagy élmény, amikor nem kell azon izgulni, hogy vajon megsül-e egyáltalán a kacsacomb a sütőben.

Inkább arról van szó, hogy a sparheltnek ma is helye van a konyhában. Egyrészt azért, mert sok helyen a mai napig ezt használják, nem véletlenül. Másrészt pedig kivitelezésének köszönhetően remekül illik egy békebeli hangulatú, vagy épp retro, esetleg toszkán vagy provance-i stílusú konyhába, nyári konyhába is.

A sparhelt története

Sok névvel illették már ezt a klasszikus tűzhelyet: csikótűzhely, sparherd, masina, spór. A működésüket tekintve ezek mind azonosak voltak, kivitelükben különböztek csak. A sparhelt egy olyan tűzhely, amely főzésre, sütésre és fűtésre is alkalmas volt már, ráadásul végre füstmentesen lehetett elkészíteni rajta és benne az ételt a főzőtérben. Nagyon gyorsan ki is szorította a konyhából a kemencét és kályhát a 20. század első harmadában.

A sparhelt a német sparherd szóból ered, amely takaréktűzhelyet jelent. Sokan a mai napig is így hívják ezt a régi vágású, ámde nagyon okosan kialakított konyhai tűzhelyet. A sparhelttel a fém főzőedények is megérkeztek a konyhákba, amelyeket a mai napig is használunk.

Hogyan működik?

A sparhelt különleges tűzhely, mert bár a működése nem változott, a külseje neki is megújult. Persze választhatunk most is a klasszikus kivitelezésű darabokból, azért a formatervezés a takaréktűzhelyet is elérte. Ezért mondtuk azt, hogy igenis gondolhatunk rá lakberendezési elemként is.

Az öntvényelemes konyhai sparhelt segítségével főzhetünk, süthetünk és fűthetünk is. Működtetéséhez kéményre lesz szükségünk. Tehát olyan konyhába, nyári konyhába és főzőtérbe rakhatunk sparheltet, ahol van kémény, mert a tűzhely a kinti levegőt, nem pedig a szoba levegőjét használja. A külső levegő a sparhelt hátsó részén keresztül áramlik be a tűztérbe. A füstöt egy egyszerű, hátsó váltókapcsolóval irányíthatjuk, a „süt” és „főz” között választhatunk.

A tűztérbe kell elhelyeznünk a keményfát, de fűthetünk benne barnaszénnel és fabrikettel is. Ha először használunk sparheltet, ki kell tapasztalnunk, hogyan kell rajta főzni. A tűztér feletti vaslap a legforróbb, itt fő igazán az étel. Ettől távolabb már kevésbé forró, így ezt a területet melegítésre vagy melegen tartásra használhatjuk.

A Toldi gyártmányú sparhelt teteje, ajtaja, parázsfogója és mozgatható rostélyszerkezete öntvény elemekből készültek, míg oldalai, lábai és sütőrésze 2-3 mm-es acéllemezből. A tűzterét 3 cm-es vastagságú, “Rath” típusú, hőtartó samott téglából falazták fel. Például a Toldi sparhelt jobbos és balos kivitelben egyaránt kapható.

Az étel íze

A sparheltet azért hívják takarékos tűzhelynek, mert az egész nap a konyhában dolgozó nőknek könnyítette meg az életét azzal, hogy nem kellett pluszban fűteni még a házat, melegen tartotta a helyiséget. Ráadásul többféle tüzelőanyaggal is fűthető.

Sokan azért is használják szívesen ma is a sparheltet, mert tapasztalatuk szerint finomabbra készül el rajta az étel. Az ételt körülöleli a meleg, így például a sütőben készülő ételek jobban magukban tudják tartani a nedvességet, mert először egy vékony réteg sül rá az ételre. Így a végeredmény puhább lesz, amely nem szárad ki olyan gyorsan, mintha egy villanytűzhelyben készült volna el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában