szponzorált tartalom

2018.11.05. 16:23

Nem hajszárító, annál kicsit több – a hőlégbefúvó

Nélkülözhetetlen eszköz, amiről sokan igen keveset tudunk. Nevezik a férfiak hajszárítójának is, mivel egyes típusai igencsak hasonlítanak, és azt inkább az erősebb nem tagjai veszik kézbe szerelési-ipari munka során.

 

A pisztollyal percek alatt olvaszthatunk

Igen sokoldalú ez a berendezés, bár elég speciális tevékenységekhez való, így nem feltétlenül esik kézre mindenkinek. Miért érdemes bekapcsolnunk a hőlégfúvót?

Hagyományos melegítésre nem igazán, mivel 50 foknál kezd bekapcsolás után és 5-600 fokra melegít fel. Épp ezért érdemes vele csínján bánni.

A hőgléfúvók alapvetően ipari használatra tervezettek. Például ha – hobbi felhasználóként odahaza – megragasztott cipőt szeretnénk szárítani, akkor lehet, hogy a cipő is kiszárad, és kellemetlenül megváltozik az anyaga. Igaz, választhatóak alacsonyabb hőfokok, de ez az eszköz nagyon meleget ‘tud’.

Plusz fejek is beszerezhetők hozzá

A kézi hőlégfúvókkal lakkokat, ragasztókat melegíthetünk fel és olvadás után eltávolíthatjuk. Ehhez egyébként kell némi szakértelem, mert ha sokáig forrósítjuk a festéket, lakkot, akkor az ahelyett, hogy leszedhetővé válna, szénné ég.

A hőlégfúvó által létrehozott hőfokra jellemző, hogy üvegen nem is érdemes lakkot puhítani vele olyan plusz légelterelő fej nélkül, ami az üvegről eltereli a hőt.

Műanyag csövek görbítésére is alkalmas ez a szerszám, és forrasztásra is bizonyos területeken. Hőre lágyuló műanyagot is szoktak vele kezelni, és így például műanyag burkolatot kialakítani vele vezeték végekre. Vagy vezetékek műanyaggal való bevonására és így összekötésére is alkalmazzák.

Emellett a csavarlazítás, a jégtelenítés is a hőlégfúvó ‘szakterülete’. Ha nagyon alacsony hőmérsékletre állítjuk, páramentesíthetjük vele az üveget, tükröt. Azt viszont jó tudni, gázvezetéket nem érdemes vele melegíteni.

Kreatív nőknek is tökéletes munkaeszköz

Sokféle kreatív tevékenységnél is segít, ahol célzott hőre van szükség, és nem elég egy sima hajszárító. Rengeteg alkotó blogján találkozhatunk vele. Többek közt a viasz, a vax pillanatok alatt megolvasztható vele.

De egy grillpartin is nagy sikert aratunk, ha ezzel durrantjuk be a tüzet a grillsütőn. Ez a leggyorsabb és az egyetlen szagmentes módszer a sütés megkezdésére a hozzáértők szerint.

Ha professzionális eszközt veszünk, azon a kettőnél vagy háromnál többféle fokozat van, azaz sok állásba tehető a hő fokozata. Pontosan beállított hevítésre tudjuk tehát használni a hőlégfúvónkat, és emellett az erősség is módosítható.

Nagy térben is nagy segítség

A pisztoly formájú vagy még kisebb, precíziós gépek – amilyenekkel például a befagyott autózár kiolvasztható – mellett nagyobb hőlégfúvók is vannak a piacon.

Ugyanilyen elnevezéssel futnak azok a berendezések, amelyekkel meleget teremthetünk például egy üvegházban vagy egy ipari csarnokban, és akár szárítható velük a padló, a fal.

Pótolhatatlan segítség egy ilyen nagy teljesítményű gép építkezés, festés, netán beázás esetén. De egy kertészetben is meleget teremt a legegyszerűbb és -célravezetőbb módon a nagy méretű hőlégfúvó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában