hirdetés

2018.07.26. 12:18

Miként könnyíts álláskeresési nehézségeiden?

Elképzeléseinkkel egy újonnan betölthető, megfelelő bérezésű állással kapcsolatban valószínűleg nem vagyunk egyedül, megvalósítása viszont többnyire nem oly egyöntetű feladat, mint ahogyan azt eleinte gondoljuk.

Kiragadott példaként interjúk alatt olykor hajlamosak vagyunk előállni a legnegatívabb forgatókönyvvel, miszerint másnak több esély kínálkozik a sikerességre, vagy úgyis elfelejtem, mit szeretnék az interjúztató részére közölni. Pedig e stresszre, legalábbis kisfokú idegességre is van megoldás. Elsősorban hidd, hogy szaktudásod, amivel elérni kívánod a pályázott pozíciót, már önmagában értékteremtő. Amennyiben speciális képzettséggel rendelkezel, még kedvezőbb helyzetbe is kerülhetsz, szemben a többi álláskeresővel. E ténnyel kevesen számolnak, ám ha országos szempontból csekély szerepköröd mutatkozna a foglalkoztatottsági szférában, magyarán szólva minél kevesebb állást találsz megyei szinten, ám sikeres pályázat esetén annál biztosabb munkahelyen tudhatsz elhelyezkedni, garantáltan pótolhatatlan munkaerővé válhatsz. Hosszantartó, időtálló munkád egyben a kedvező egzisztenciális állapot megteremtésének nagyszerű eszköze, így már mind a későbbi lakásépítés, lakásvásárlás, mind a költözés terén már nyugodt szívvel szövögetheted megvalósítható terveidet. Fontos megjegyezni, hogy ezen az életcikluson csak kellő módszeresség által tudsz hamar továbbjutni, vagyis nagymérvű energia és időráfordítást igényel a mindennapokra nézve. Adva levő, ha nem építed gyakorlatiasság köré rendelkezésre álló szabadidődet, úgy beleeshetsz az örökös körforgások csapdájába, vagyis maga az álláskeresés, mint ciklus, sokkalta hosszabbnak tűnhet, mintha azt koncentrált kereséssel, jelentkezésekkel töltötted volna. Tekintve, hogy szabadidőd legnagyobb egységét a portálok böngészésébe kell fektetned, úgy lehetőleg olyan álláskereső portált hívj segítségül, ahol percek alatt át tudod tekinteni a térségben rendelkezésre álló legfrissebb lehetőségek sorát.

Amint Budapesten laksz, ám még átfogóbb munkaerő-piaci képet szeretnél kapni az agglomeráció, illetve a vonzáskörzetben feltöltött hirdetésekből, használható információval gazdagodhatsz, ha például elkezded átböngészni Érd járásának legnaprakészebb, mintegy 1500 feltöltött pozíciókínálatát ezen az oldalon, kezdve a végzettséget nem igénylő betanított munkáktól egészen a felsőfokú mérnöki és egyéb műszaki álláslehetőségekig mindent megtalálhatsz a fővároson kívül is, meglepően magas arányban. Légy objektív és növeld az esélyeid, hiszen minél inkább felhasználóbarát egy portál, annál több időt takaríthatsz meg magadnak, pláne, ha annak hírlevelére is fel tudsz iratkozni. Súlyos kérdés, kínálkozik-e vajon minden magyar ember számára optimális munkakör? A gazdaságilag aktívnak mondható személyekről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018 januárjában közzétett felmérésben arra utal, miszerint a 15-64 év közöttiek már 35 ezerrel képviselték többen magukat a munkaerőpiacon, így a ráta 68,7 %-ra növekedett. Leegyszerűsítve már kevesebb, mint a munkaképes lakosságnak harmada várhat álláspályázatának sikeres elnyerésére. Még az ideális munkakör meglelését megelőzően érdemes egy vázlatszerű, ismertebb nevén europass önéletrajzot szerkesztened, vagy a hozzá tartozó, igény szerint küldendő motivációs leveleket megfogalmaznod. Az összeállítás és a szerkesztésre eső terhet már számos motivációs levélkészítő program képes levenni a lábadról, ugyanakkor ezekben a programokban rendszerint további igazolványokat, bizonyítványokat csatolhatsz, olvasható a Nemzetközi Europass Központ webes elérhetőségén. Számoljunk vele, hogy bizonyos mértékű kudarcokba nem elég beletörődnünk, hanem egyúttal a visszajelzésekre eső hosszabb időegységre is készüljünk fel. Ha pályafolytatóként kezdtél ismételt álláskeresésbe, viszont korábban már legalább 360 napon át bejelentett munkaviszonyban foglalkoztattak, úgy bizonyos feltételek mellett folyamodhatsz álláskeresési járadékban is. Ideális pályázó lehetsz, amennyiben nincs egyéb működő vállalkozásod, valamint a felmondott, vagy elbocsátott munkakörödön kívül nem folytatsz más keresőtevékenységet. Minél korábban adtad le a járadékra vonatkozó igényedet a kirendelt Foglalkoztatási Osztályon, annál korábban kapod készhez az előző négy naptári negyedévben megkeresett bruttó összegednek a 60 %-át, írja a CV Online.

Időlegesen ezzel a lehetőséggel még a Társadalombiztosítási járadékod is levonásra kerül, anyagilag is némiképp zavartalanná téve további pályázásod időszakát, de a pályakezdőként se keseredj el, ugyanis célcsoportként olyan program részeseivé válhatsz, ahol többek között két szakma elvégzését állami támogatással elvégezheted, mellyel párhuzamosan alkalmi munkavállalás, vagy részmunkaidős állás betöltésére is nyugodtan készülhetsz, mígnem megtalálod a számodra legmegfelelőbb állást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában