rágcsálóirtás

2017.11.13. 08:00

Amit a patkányokról tudni kell (x)

Otthonunk közelében, illetve környezetünkben általában két patkánytípus jelenhet meg Magyarországon, amelyek a házi- és a vándorpatkány. Mindkettő rendkívül komoly kártevőnek minősül, éppen ezért szakszerű irtásuk több tekintetben is nagyon fontos. Mielőtt azonban kártevőirtót hívnánk, vagy mi állnánk neki az irtási folyamatnak, érdemes megismerkedni az ellenséggel.Otthonunk közelében, illetve környezetünkben általában két patkánytípus jelenhet meg Magyarországon, amelyek a házi- és a vándorpatkány. Mindkettő rendkívül komoly kártevőnek minősül, éppen ezért szakszerű irtásuk több tekintetben is nagyon fontos. Mielőtt azonban kártevőirtót hívnánk, vagy mi állnánk neki az irtási folyamatnak, érdemes megismerkedni az ellenséggel.

A házi patkány

A házi patkány a leggyakoribb a magyar háztartásokban, legalább 15, legfeljebb 22 centiméteres test, és további 20-25 centiméteres farok hosszal rendelkezik, fülei, orra és lábai rendszerint rózsaszínes árnyalatúak, utóbbiak aprók. Ismertetőjegye, hogy hengeres farka pikkelyes gyűrűkből áll, bundája pedig szürkés feketés és barnás egyaránt lehet. Jellemzően a hátán hosszabb a szőr, amitől borzas kinézetet vehet fel, hasi bundája pedig rendszerint világosabb, mint a háti szőrzet.

Jellemzően reggel és este a legaktívabbak, napközben alszanak vagy lapítanak, magányosan pedig ritkán fordulnak elő, általában mindegyik egy 20-50 fős csoport tagja. A patkányok helyzetét könnyű megismerni, mert állandó járatokat használnak, és jellemzőek szemetes padlásokon, de sokszor beléjük botolhatunk garázsokban, gazdaságokban, kikötőkben és élelmiszeripari egységekben is. Fészkük jellemzően növényekből és textilből állnak, méghozzá tetőn belül, valamin falakban és mélyedésekben. Bár mindenevők, ha nincs más, rovarokat és bogarakat, sőt növényi terméseket is elfogyasztanak.

Tudtad-e?

A házi patkány évente kétszer szaporodik, és akár 5-20 utód is megmaradhat, a vemhesség pedig 20 napig tart. Egy újszülött patkány 8 hetesen már ivarérett, és bár csak 2-3 évig élhet, egy patkány ennyi idő alatt akár 120 utódot is nemzhet. A házi patkányok veszte a nagyon kíváncsi és játékos természet, ami mellett elképesztően intelligensek, jól úsznak, másznak és bármihez alkalmazkodnak, sőt az emberek közelsége sem zavarja őket.

A vándorpatkány

Forrás: pixabay.com

A vándorpatkány egy az egész Földön elterjedt patkányfaj, amely főként városokban gyakori, és kiirtásáról mindenhol törvény rendelkezik. A legtöbb városban jellemzően több vándorpatkány él, mint ember. Jellemzője a hosszabb test – akár 20-26 centiméter is lehet –, valamint a hozzá képest rövidebb farok, illetve a házi típushoz mérten zömökebb felépítés. Metszőfogain jellemzően sárga réteg található, ami egy kemény borítás és arra szolgál, hogy a patkány fogai ferdén kopjanak.

A vándorpatkány erősen ragaszkodik búvóhelyeihez és járataihoz, és míg a házi típusoknál nincs hierarchia, a városi egyedeknél folyamatos a küzdelem. Jellemző tartózkodási helyük a városi csatornahálózatok, valamint a nagyobb épületek pincéi, míg vidéken az állattartó telepeken belül a gazdasági épületek, valamint a raktárak és az istállók.

A vándorpatkányok ezeken a helyeken üreget készítenek maguknak, amit általában papírral, textillel és növényei részekkel egészít ki. Komoly járatrendszereket képesek kialakítani, amiben búvóhely és eleségraktár egyaránt megtalálható. Ha nem is ideális számára a környezet, a vándorpatkány akkor is képes búvóhelyet találni magának egy épület bármelyik pontján.

Ez a faj főként szürkületben nagyon aktív, és mivel mindenevő, ezért bármiben képes nagyon súlyos károkat okozni, legyen szó emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerekben, terményekben vagy értéktárgyakban. Nagyon szapora faj, ami azt jelenti, hogy 8 hetesen ivarérett, és évente akár 8 alkalommal is világra hozhat utódokat, egyetlen elléssel akár 23-at is. Ez azt jelenti, hogy egyetlen patkány akár közel 200 életképes egyedet is világra hozhat egy év alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában