hirdetés

2021.10.22. 11:07

Nem tud hegeszteni? Most megtudhatja hogyan kezdjen bele!

A hegesztés megtanulásához elengedhetetlen a gyakorlati tapasztalatszerzés. A hegesztési készségek elsajátításához időre és gyakorlatra van szükség, mielőtt bárki hasznosítani tudná azokat. Íme néhány tipp, amit különösen a kezdőknek érdemes szem előtt tartaniuk, hogy jobban és gyorsabban tudjanak alkalmazkodni a hegesztés folyamatához és a hegesztőgép használatához.

Játsszon a varrattal!

A hegesztés kulcsa a varrat létrehozása, amelyben megolvad a töltőanyag. Gyakorolja a varrat vezetését (anélkül, hogy megpróbálná a fémeket összekötni). Ha túl sokáig tartja hegesztőpálcát egy helyen, az elkezdhet lyukat égetni az alapfémen, vagy elakadhat a hegesztő. A sebesség, amellyel halad, és a távolság, amelyet a pálca és az alapanyag között tart, döntő fontosságú. Ha túl közel van, a pálca megtapad, ha túl messze, akkor szétfröccsen vagy megszakad az ív. Hasonlóképpen, ha túl gyorsan vagy túl lassan halad, a töltőanyag nem fogy el megfelelő ütemben, ami következetlen, gyenge hegesztést eredményez.

Tárolja a töltőpálcákat páratartalom-szabályozott környezetben!

Vigyázzon a szerszámaira, és azok is vigyázni fognak Önre. A hegesztés különösen a pálca tisztaságára és a felületi anyag tisztaságára támaszkodik az erős hegesztési varrat létrehozásában. Sokan a töltőpálcáikat kupakos PVC-csövekben tárolják. A különböző töltőpálcák tárolására egyesek még különböző színű kupakokat is használnak, hogy mindig meg tudják állapítani, melyik csőben milyen típusú pálca van, még akkor is, ha a csöveket áthelyezik.

Találja meg a megfelelő haladási sebességet!

A megfelelő haladási sebesség az ívet a varrat vezető harmadában tartja. A túl gyors vagy túl lassú utazás különböző következményekkel jár. A túl lassú hegesztés túl sok anyagot rak le a varratba, és domború hegesztési gyöngyöt hoz létre, amely gyakran nem rendelkezik megfelelő behatolással, és úgy tűnik, mintha az alapfém felületén ülne. Hajlamos továbbá a hőt az alapfém helyett a varratba összpontosítani, ami tovább gyengíti a hegesztést. A túl gyors hegesztés vékony gyöngyöt hoz létre, amely alávághat a környező fémnek, és így homorú vagy süllyesztett alakot kaphat. Egyenetlen gyöngyöt is létrehozhat, mivel a varrat megpróbál lépést tartani a hegesztéssel.

Pexels.com

Hegesztés előtt kalibrálja az áramerősséget és az elektróda méretét!

Az áramerősséget általában a használt elektróda mérete és típusa határozza meg. A túl alacsony áramerősség nagyobb ragadást jelent. Az ív kialudhat vagy dadoghat, még akkor is, ha a megfelelő távolságban tartjuk. A túl nagy áramerősség átégéshez és túlzott zajhoz vezethet. Az elektróda elszenesedhet, ami befolyásolja a fluxus hatékonyságát, és a tócsa túlságosan folyékony lehet, ami megnehezíti az irányítást és nagyobb valószínűséggel fröccsenhet.

Használjon ergonomikus hegesztési megoldásokat!

A hegesztés fizikailag megterhelő munka, és a hosszú távú sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelően használja a testét. A kényelem növelésének néhány módja, hogy stabil és kényelmes munkapozíciókat találjon, amelyekben egy ideig maradhat, használjon emelőket és asztalokat, hogy az alacsony munkát az Ön szintjére hozza, tárolja a szerszámokat úgy, hogy könnyen hozzáférjen hozzájuk anélkül, hogy nyúlkálnia kellene, és fejrántás helyett kézzel engedje le a hegesztősisak pajzsát. A megfeszülés könnyen izomhúzódáshoz vezethet, ezért fontos, hogy nyugodt maradjon, és tartson szüneteket egy kis nyújtózáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!