szponzorált tartalom

2020.03.17. 02:19

Milyen lehet Amerikában autót vezetni?

Néha nem árt megismerni más országok, illetve kultúrák vezetési szokásait. Pláne akkor, ha a habitussal és a sofőrök lelki állapotával kapcsolatos beszámolók egyenesen első kézből származnak, tehát abszolút hitelesnek tekinthetők.

A LikeDrive autósiskola egy korábbi tanulójának, Viktóriának az amerikai Seattle kapcsán közzétett beszámolója például rengeteg érdekességgel szolgál. Megtudhatjuk például, hogy miként megy odaát a jogosítvány megszerzésének a folyamata, illetve azt is, hogy alapvetően hogy vezetnek Seattle környékén az emberek.

A jogosítvány érvényesítése az USA-n belül

Mivel alapvetően az egyes államoknak eltérhet a szabályozása, ezért az USA-n belüli hosszabb távú lokációváltáskor az új lakhely szerinti állam vezetői engedélyét meg kell szerezni. Van, hogy ez újravizsgázással jár együtt, máskor viszont elegendő a jogosítvány újbóli kiállítása.

A vizsga alapvetően két részből épül fel. Az elméleti szekciót tetszőlegesen lehet abszolválni bármelyik autósiskolában, és egy online letölthető kis füzet segít a felkészülésben.

Amennyiben a teszt sikerül, úgy hozzájutsz az általában egy évre szóló engedélyhez, aminek a birtokában tapasztalt vezető jelenléte mellett akár vezethetsz is a forgalomban. Ha érzed magadban a felkészültséget, akkor pedig mehetsz tovább a forgalmi vizsgára.

A gyakorlati vizsgával kapcsolatos érdekesség Amerikában

A hazai gyakorlattól jelentősen eltér, hogy Amerikában gyakorlatilag mindenki a saját autójával abszolválja a gyakorlati vizsgát. Ennek kapcsán pedig nem kell semmi bonyolultra gondolni, egészen egyszerűnek minősül a vizsga menete.

Vagyis a vizsgáztató helyet foglal az anyósülésen, az itthoni oktató intézmény lokációjához hasonló DOL iroda környezetében kell csak megtenni néhány kört, és már véget is ér a forgalmi vizsga. Nincs tehát két autó közé parkolás, összetett szituáció a forgalomban, a jogosítvány megszerzése nagyságrendekkel könnyebben történhet meg.

Miért számít ideális terepnek a vezetéshez Seattle?

Viktória elmondása szerint Seattle valódi paradicsomnak számít a sofőrök szempontjából. Merthogy az utcán közlekedők türelmesek, előzékenyek, és alapjáraton nem sietnek sehová. A kereszteződéseknél az emberek betartják a közlekedési szabályokat, nincs furakodás vagy nyomulás.

Ráadásul nemcsak autóval közlekedve, hanem gyalogosként is tapasztalható a pozitív mentalitás. A zebrához közeledve ugyanis nyugodt lehet az ember, a közelgő autó jó eséllyel meg fog állni, és elsőbbséget biztosít a számára.

Mindemellett a közlekedés szabályozása abszolút gyakorlatias módon van megoldva, mindenféle felesleges bonyodalmak vagy lassító tényezők nélkül. Talán ennek is köszönhető, hogy a teljes közlekedési rendszer ennyire flottul tud működni, a nemkívánatos komplikációkat mellőzve.

Itthon is tanulhatsz angolul vezetni

Ha valaki itthon szeretne angol nyelven jogosítványt szerezni (például hazaköltözik a család, és a gyerek még nem annyira beszél jól magyarul, hogy magyar nyelvű tanfolyamot végezzen), az is lehetséges, de ez esetben a Magyarországon szokásos tanfolyamot kell elvégezni, amihez rendelkezésre áll angol e-learning Kresz tanfolyam és angol nyelvű forgalmi oktatás, például a LikeDrive autósiskola angol oktatásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!