szponzorált tartalom

2020.03.17. 02:32

Miért fontos a kandalló rendszeres karbantartása?

 

Furcsának tűnhet tél végén a kandalló felújításán, karbantartásán gondolkodni, azonban ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, rájövünk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni.

Milyen állapotban van a fűtési rendszerünk?

A fűtési rendszerek kifogástalan állapota nemcsak gazdaságossági szempontok miatt fontos. Az egészségünk megőrzése érdekében is fontos ellenőriztetni a rendszert és a berendezéseket szakemberrel, évente legalább egyszer. Amennyiben az égéstermék elvezetése nem megfelelő, szén-monoxid mérgezés veszélye alakulhat ki, ami már az életünket is veszélyezteti.

A kandallók karbantartására esztétikai szempontok miatt is érdemes gondot fordítani.

A tavasz beköszöntével, a fűtési szezon végén már érdemes egy állapotfelmérést végeztetnünk annak érdekében, hogy időben tudjunk gondoskodni a felújításról vagy az alkatrészek cseréjéről.

Felújításra vagy alkatrész cseréjére van szükség?

Teljesítményromlás esetén el kell döntenünk, hogy felújítjuk a kandallót, esetleg teljes egészében kicseréljük. A teljes berendezés cseréje rendkívül költséges, amit azonban megelőzhetünk azzal, hogy gondot fordítunk a folyamatos karbantartásra.

A teljesítményromlás az esetek döntő részében azért következik be, mert a füstcső falán lerakódott korom a keletkező vízgőzzel kátrányos réteget képez, melynek következtében a füstjárat beszűkül, az égéstermék pedig nem tud akadálymentesen kiáramlani.

Bizonyos esetekben saját magunk is elvégezhetjük a füstcsövek tisztítását különböző kéménytisztító eszközökkel: a szennyeződések mechanikus eltávolításához fémből készült kéménykefe vagy kéménykotró alkalmazható. Ha úgy érezzük, nem boldogulunk vele, kérjük szakember segítségét, aki lehetséges, hogy az átvizsgálás után alkatrész cserét fog javasolni. Bár a csere költséges lehet, de nem szabad halogatni, mert az életünk múlhat rajta. Új alkatrészekre lesz szükség abban az esetben is, ha a korszerűsítés mellett döntünk.

Manapság már széles a termékválaszték: fekete vagy zománcozott-festett füstcsövek közül is lehet választani különböző méretekben.

A cserét érdemes a fűtési szezonon kívülre időzíteni, tavaszra vagy nyárra.

A VasMuszakiBolt.hu webáruház kínálatában bármilyen típusú fűtőbrendezéshez megtalálja a megfelelő füstcsövet és a hozzá tartozó idomokat. A manuális koromtalanításhoz szükséges eszközök között is többféle termék közül választhat.

Böngéssze át a fűtésszerelési termékek hatalmas választékát! Vásárlás előtt érdemes egy szakértő véleményét is kikérni, hiszen rendkívül fontos, hogy az alkatrészek pontosan illeszkedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!