a tetőt bízzuk szakemberre!

2018.05.20. 13:00

Sok mindent kivitelezhetünk házilag, de egyes területekkel ne spóroljunk

Az építkezés során sok mindent el lehet végezni házilag, de a tető építését érdemes szakemberre bízni.

Tóth B. Zsuzsa

Az építkezés során a tető kivitelezését bízzuk inkább szakemberre Fotó: shutterstock

A tető készítést megelőzi a födém és a koszorú építése, amelyet akár házilag is kivitelezhetünk. A tető építését azonban egyáltalán nem egyszerű házilag megoldani. Keressünk egy jó, megbízható ácsot, vagy építési vállalkozót, az sem árt, ha látunk tőle referenciamunkát. A szakemberek a tervek alapján és a majd felkerülő cserép súlyát figyelembe véve kiszámolják a szükséges faanyag mennyiségét. Figyeljünk oda, hogy a faanyag alapos kezelést kapjon beépítés előtt, nehogy a szú miatt kelljen mérgelődnünk később. Amint a tetőszerkezet elkészült, beboríthatjuk azt OSB lappal, mielőtt a zsindely felkerül rá. Amennyiben cserép fedésünk lesz, a lécezést is annak megfelelően kell elvégezni.

Az építkezés során a tető kivitelezését bízzuk inkább szakemberre Fotó: shutterstock

Elégséges vastagságú lécekkel és azok megfelelő távolságra való felhelyezésvel. A zsindely felrakása előtt bitumenlemezt tehetünk fel, és közben a bádogos is elkezdheti az ereszcsatornához az éllemez felhelyezését.

Ne feledkezzünk meg a tetőablakokról sem, azok felhelyezése is a tető építésének a része. Kellenek továbbá hófogók, szellőzők, fémoszlopok az esetleges antennákhoz. Amint elkészültek a házban a főfalak, stabil a födém és készen van a tetőszerkezet, valamint a tetőtérbe felvezető lépcső, készülhetnek már a válaszfalak is.

Kisebb, vagy nagy méretű téglából, vagy éppen falazóelemekből, gipszkartonból, kinek melyik tetszik, és hogy milyen szerepe lesz majd a tetőtérben a falnak. Éppen csak elválasztó, vagy inkább többnyire statikai.

A tetőtérben egyébként célszerű a lehető legkönnyebb építőanyaggal dolgozni, hogy kevésbé terheljük meg a födémet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!