Otthon

2009.11.23. 12:31

Tanácsok adventikoszorú- és karácsonyfatűz ellen

Az adventi időszak közeledtével az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívta a figyelmet néhány alapvető, a nyílt láng és az elektromos árammal működő díszek használatára vonatkozó biztonsági szabályra.

MTI

Szentes György, az OKF szóvivője az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemelte: az elmúlt esztendőkben évente átlagosan mintegy negyven alkalommal riasztották a tűzoltókat adventikoszorú- és karácsonyfatűzhöz.
   
Felhívta a figyelmet arra, hogy az adventi koszorúkat nem éghető anyagból készült felületre kell helyezni és azok közvetlen közelébe nem szabad más éghető anyagokat tenni. A koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett szabad égetni, a tapasztalatok szerint ugyanis az égve felejtett gyertyák okozzák a tűzesetek jelentős részét.
   
A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként az elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen vagy felügyelet nélküli használata okozza. A karácsonyfa kiszáradásával egyenes arányban nő a lángra lobbanás veszélye, ezért a szóvivő azt javasolja: csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyiség elhagyásakor a gyertyákat és a csillagszórókat el kell oltani.
   
Figyelmeztetett arra is, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpafüzéreket szabad használni. Az olcsó, a legtöbbször a Távol-Keletről származó elektromos díszítések rossz minőségük miatt nemcsak az áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem azért is, mert az esetleg bekövetkezhető rövidzárlat tüzet okozhat. A lámpafüzéreket éjszakára vagy hosszabb távollét idejére sem szabad bekapcsolva hagyni. Ha a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmaznak, a fát a függönytől távolabb érdemes rögzíteni.
   
Az esetleg fellobbanó lángok terjedését vizes pokrócokkal vagy kézi tűzoltó készülékkel lehet a leggyorsabban megfékezni. Fokozottan figyelni kell arra, hogy amennyiben tűz alakul ki és a fán elektromos lámpafüzér van, vízzel vagy vizes pokróccal az oltást csak azután lehet megkezdeni, ha a lámpafüzér csatlakozóját az aljzatból kihúzták.
   
Szentes György kitért arra, hogy a téli szünet idején sok gyerek felügyelet nélkül marad otthon. Felhívta a szülők figyelmét arra, hogy a tragédiák elkerülése érdekében a gyújtóeszközöket zárják el, és magyarázzák el a gyerekeknek, mit kell tenniük, ha mégis bekövetkezik egy nem várt esemény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!