lekötni a figyelmet

2018.04.01. 15:00

Matatófal, a vidám gyerekszoba fejlesztő, kiegészítő eszköze

A gyerekszoba az a terep, ahol játékok sora veszi körbe a kicsiket. Tele a polc kockákkal, babákkal, építő és egyéb játékokkal, de néhány percnél tovább egyik sem köti le a figyelmüket.

Benedeczki-Varga Krisztina

A DIY készségfejlesztő tábla nemcsak öröm és felfedezés, hanem a szülők keze munkája révén plusz értékkel bíró emlék is

Íme, egy olyan ötlet, amely nemcsak feldobja a szoba hangulatát, hanem hosszabb időre le is köti a gyerkőcök figyelmét, miközben kézügyességük és fantáziájuk a felfedezés izgalmával fejlődik.

Egyre több ismerősnél találkoztam a matatófal névre keresztelt fejlesztő játékkal, amelyen valóban minden izgalmas, matatni váró dolog helyet kap. Kisgyermekes anyukák számára nem ismeretlen, hogy az apróságok imádnak minden zárat, kulcsot, bilincset, csatot, cipzárat, kapcsolót megpiszkálni, amitől rendszeresen kiborulunk. Az elkészítéséhez nem kell más, minthogy beszerezzünk egy erős, lecsiszolt falapot, amelyre feltesszük majd a kicsi fantáziáját ébren tartó tárgyakat. A kreatív munka során ügyeljünk arra, hogy minden olyan elemet kerüljünk, ami balesetveszélyes lehet például mellőzzük a lenyelhető apró tárgyakat, vagy ami megkarcolhatja őket.

A DIY készségfejlesztő tábla nemcsak öröm és felfedezés, hanem a szülők keze munkája révén plusz értékkel bíró emlék is

 

Sokrétű élmény

A lényeg, hogy húzni, pörgetni, forgatni, összepattintani, nyomogatni, befűzni lehessen bármit a falon, ezért csavarral úgy rögzítsük az elemeket, hogy biztosan ellenálljanak az apró kezek próbatételének. Ami nekünk csak limlom, a kicsik számára valódi kincsesbánya, ezért a táblára szerelhető tárgyak köre végtelen, hiszen a háztartásban fellelhető felesleges dolgok közül bármi rákerülhet.

A készségfejlesztő fal hozzávalóit csoportosíthatjuk forma, hang, textúra alapján is, így az élmény sokrétűségét az alapanyagok változatosságával érhetjük el. Rögzítsünk a laminált lapra kinyitható műanyagdobozokat (külön jó, ha többféle színű dobozt választunk), amelyeket különféle anyagokkal bélelünk ki például selyem, pamut, csipke, polifoam stb. Fontos, hogy minél több ingerrel találkozzanak, hiszen az apróságok számára az az érdekes, ha többféle anyagot megfoghatnak, megtapogathatnak. Éppen ezért ideális választása, ha van a falon puha, érdes, kemény, sima, fém, műanyag elem vegyesen. A háttér és a dekoratív kiegészítők teszik egyedivé és hangulatossá a kompozíciónkat, amihez szintén olyan anyagokat válasszunk, amelyek bírják a gyűrődést.

A pörgő-forgó mütyürökkel izgalmas igazán a játék Fotók: BVK

 

Szép és praktikus

Ha a felszerelt tárgyak kevésbé színesek, akkor a hátlapot tegyük izgalmassá többféle színnel, ezzel is pozitív ingert adva a kicsinek. Emellett matricák, három dimenziós képek vagy fából faragott feliratok (például a gyerek neve) is dekoratív elemei a falnak. Kifejezetten vonzzák a tekintetet és szinte kiáltanak azért, hogy a gyerekek megfoghassák a csavarokat, bilincseket, kilincseket vagy fűzős kiegészítőket. Jó választás bármilyen eszköz, ami hangot ad, például csengő vagy egy kisebb xilofon, amelyen kedvére zenélhet a gyerkőc. A gombimádók számára régi telefon, távirányító, számológép mind olyan, aminek nem lehet ellenállni. Kedves és vidám eleme a falnak egy olyan kis házikó, amelynek ajtaja mögött a szülők fényképét találja a kicsi. Pörgő és forgó alkatrészek közül népszerű a falióra, mutatók, kerekek stb. Ezeken felül persze a hozzávalók tárháza sokkal gazdagabb, ám remélem, sok anyuka fejében elindult a gondolat, hogyan nézzen ki a gyerekszoba új dekorációja, ami nemcsak szép, de praktikus is. Ez az egyszerű ám nagyszerű ötlet vidám hangulatot kölcsönöz a gyerekszobának, miközben gondolkodást, problémamegoldó képességet, kreativitást és finommotorikus készséget is fejleszti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!