Otthon

2017.01.09. 15:55

Hatásos, mutatós belső terek egyszerű átalakítási megoldásokkal

Dunaújváros - Az új otthont megtalálni nem könnyű, de a régitől megválni olykor nagyobb feladat és hosszabb idő.

Varga Krisztina

Előfordul, hogy a sok szép emlék miatt nehezen intünk búcsút régi otthonunknak, még akkor is, ha már túl kicsi a család számára, vagy munkahelyváltás miatt más városban kell megtalálnunk azt a helyet, ahol el tudjuk képzelni mindennapjainkat. De az is lehet, hogy nem jó technikát választottunk, amikor úgy döntünk, hogy megválunk lakásunktól.

A nagy ablakoknak köszönhető sok természetes fény, és az ágyra helyezett színes párnák, textíliák harmonikus összképe nemcsak kényelmet, hanem eleganciát és meghitt hangulatot áraszt Fotó: Shutterstock

Külföldön szinte már alapnak számít, amíg nálunk még kevésbé elterjedt az úgynevezett home staging, amely otthonunk felkészítését jelenti eladás előtt. Amikor új otthont szeretnénk vásárolni, olyan hirdetéseken akad meg a szemünk, ahol szépen megterített asztal vagy nappali képe köszön vissza. A lakberendezési fogásokat nemcsak akkor érdemes használni, amikor otthonunkat szeretnénk felfrissíteni, hanem lakáseladáskor is éljünk azokkal. Ha gyorsan és a piaci ár felett szeretnénk megválni lakásunktól, szájunk rá időt és pénzt, hogy olyan köntösbe öltöztessük, amelyen megakad a leendő tulajdonos tekintete - vallják a home staginggel foglalkozó szakemberek.

Az átalakítás során teremtsünk a személyes tárgyainktól mentes, ugyanakkor barátságos és tiszta környezetet, így a leendő tulajdonos könnyebben képzeli bele magát a lakásba Fotó: Zsedrovits Enikő

A home staging kapcsán lényeges, hogy olyan légkört teremtsünk, ami az első benyomás alkalmával elvarázsolja a vevőt. Keressük meg otthonunk előnyeit, és ezeket próbáljuk meg minél jobban kidomborítani. Lehetőségeinkhez mérten készítsük fel úgy otthonunkat, hogy a leendő tulajdonos ne találjon olyasmit, ami miatt felmerül benne, hogy mégsem veszi meg az ingatlant.

A felkészítés része például a festés, újraburkolás, dekorációs kiegészítők beszerzése, tapétázás, és a bútorok átrendezése.

Amikor a leendő vevő belép otthonunkba, fontos, hogy olyan környezet fogadja, amely kellemes, pozitív benyomásokat kelt benne. Figyeljünk rá, hogy az érzékszerveinkből nyert tapasztalatok vonzóak legyenek. A legfontosabb, hogy a küszöböt átlépve a tisztaság érzése fogadja az érdeklődőket, ezért a legkisebb zugokat is alaposan takarítsuk ki. A lakás hangulatát a színek, formák és fények jelentősen befolyásolják. A világos, természetes fényben úszó otthon barátságos légkört teremt. Nem mindegy, hogy milyen illat lengi be a lakást. A frissesség alapos szellőztetéssel és egy csokor illatozó virággal érhető el. A látványhoz hozzájárul, hogy mennyire zsúfolt a tér, illetve milyen bútorok, anyagok jellemzik az adott helyiséget.

Törekedjünk egyszerű, letisztult látvány kialakítására Fotó: Shutterstock

A harmonikus és vonzó légkör kialakítása mellett otthonunk stílusát is határozzuk meg, így oda illő kiegészítőkkel és arculattal is gazdagítjuk azt. Kellemes benyomást kelt, ha lakásunk összképe egy olyan esztétikusan berendezett otthon látványát nyújtja, amelyen látszik a törődés és a gondoskodás. Fektessünk hát energiát lakásunk eladhatóvá tételre, és emeljük ki a számos eladásra váró lakás sűrűjéből, hiszen rövid időn belül megtérül a befektetett munka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!