Otthon

2017.05.01. 14:45

Utánozhatatlan felület és évtizedes időtállóság: melegburkolás

Dunaújváros - A lakásfelújítás, belsőépítészeti megoldások tervezése során az otthonosság érzete a fa természetessége nélkül elképzelhetetlen.

Benedeczki-Varga Krisztina

A melegburkolat kiválasztása során mindenki más és más szempontokat tart szem előtt. Anyagi megfontolás alapján válasszunk? Esetleg hosszú távon gondolkodunk? Vagy a lakberendezési trendekkel lépést tartva az éppen aktuális színeket, mintázatokat keressük? Vaskó Ferenc melegburkoló szakember szerint a gyártói paletta gazdagságának köszönhetően a design az elsődleges szempont.

A tudatos, átgondolt választással - ahol szakember tapasztalatait figyelembe véve megismerjük az anyag tulajdonságait, a helyes kezelési technikákat - kiküszöbölhetjük az olyan burkolás utáni kellemetlen jelenségeket, mint a nyikorgó padló vagy hézagok. A melegburkolatok közül legtöbbször a laminált padlóval és a parkettával találkozunk, ám a köztük lévő különbséget érdemes ismerni annak érdekében, hogy igényeinkhez és életvitelünkhöz leginkább illeszkedő típussal tegyük hangulatossá lakásunkat.

A fa természetes, letisztult árnyalatai bármely térbe azonnal becsempészik az otthonosság hangulatát Fotó: Pixabay

A mindennapi élet kihívásainak helyt állva a legtöbb család a megfizethetőség és a sokféle színválaszték miatt laminált padlót vásárol. Hátránya, hogy a műanyag összetétel miatt gyenge a zajcsillapítási tulajdonsága. A padló minőségének mércéje a kopásállósági besorolás, amelynek ismerete megkönnyítheti a döntést. A 21-23 közötti besorolási értékkel rendelkező padló gyengébb, a 31-33-as érték közötti pedig a magasabb minőséget jelöli, ami a fokozottabb terhelést is jól tűri.

Gyakori dilemma a padló vastagságának kiválasztása. Szakértőnk szerint a 7-8 mm-es padló jó választás, mivel ez már megfelelő stabilitásérzetet ad, hiszen kevésbé veszi át a talaj egyenetlenségét. A helyes és időtálló burkolás kulcsa a szaktudás mellett az elemek csatlakozásában rejlik. A nút-féderes rendszert ma már felváltotta a klikkes csatlakozási rendszer, amivel ragasztás nélkül, úgynevezett úsztatott eljárással burkolhatunk. Ez a technika teljesen vízhatlanná teszi a felületet, megóvva az anyagot a beszivárgó nedvességgel szemben, így konyhában is egyre többször találkozhatunk vele.

Anyagi vonzatát tekintve egy középkategóriás laminált padló árának kétszerese a fa padló, ám azok számára, akik a természetes iránt vonzódnak, megéri a befektetés. Élő, lélegző anyagként a fa szalagparketta szintén csiszolható és lakkozható, ugyanakkor kopásállósága mérsékeltebb, mint a laminált padlóé. A görgős székek, a gyerek kisautóinak kereke nyomot hagy rajta, mert a karcolást nem bírja és a fa benyomódhat, mégis a fa egyedi és utánozhatatlan mivoltában rejlő érték felbecsülhetetlen.

A minták és tónusok kombinációjából bárki megtalálhatja a saját és otthona stílusához illeszkedő anyagot Fotó: Zsedrovits Enikő

Sokan úgy gondolják, hogy burkolni bármikor lehet, pedig a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes bizonyos szempontokat betartva nekiállni a munkának. A lelkes laikusok sokszor elfelejtik, hogy számoljanak a fal és a burkolat közötti dilatációs hézaggal. Érdemes tudni, hogy amennyiben a burkolt felületnél a panel keresztirányban 8 m-t meghaladja, akkor közbenső hézaggal is számolni kell - tanácsolja a szakember.

A burkolatok lerakása előtt az anyagnak hagyjunk elegendő időt (kb. 48 óra) arra, hogy átvegye a szobahőmérsékletet, valamint a páratartalom se haladja meg a 60-70 százalékot. Amennyiben aljzatkiegyenlítőre is szükség van, várjuk ki türelemmel a kiszáradást, mert az anyagba bekerült nedvesség jelentős károkat okozhat. Szánjunk időt arra, hogy megismerjük a számunkra szimpatikus anyag tulajdonságait, így a szakszerűen lerakott padló sokáig - vagy ameddig egy újabb trend magával nem ragad - lakásunk dísze lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!