biokertész

2018.06.19. 14:00

Málna, a klasszikus szörpgyümölcs

Amit mi falusiasan málnaszemnek vagy bogyónak mondunk, az botanikus szaknyelvre lefordítva szorosan egymás mellett fejlődő csonthéjas termésekből álló csonthéjas terméscsoport.

Fincza Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Szerencsére a málnamag csonthéjastul is olyan apró, hogy semmi gondot nem okoz, ha nyersen bekebelezzük, sőt, mint minden gyümölcs, a málna is így használ leginkább az egészségünknek, így tartalmazza a legtöbb vitamint. Éretlenül íztelen, túléretten lehullik a földre, résen kell lenni, hogy jól időzítsük a szüretet. Nem utóérő, ha leszedtük, már nem érik tovább, mint például az alma, éretten viszont törékeny és hamar romlik – hűtőszekrényben is legfeljebb két-három napig tartható. Szerencsére sokféleképpen feldolgozható, s bár bőséges C-vitamin- készlete ilyenkor eléggé megcsappan, a látást erősítő A-vitaminból, az agyserkentő B1-, a méregtelenítő B2-vitaminból, az immunerősítő flavonoidokból, a gyümölcssavakból, a kalciumból, vasból, magnéziumból és egyéb ásványi anyagokból, nyomelemekből bőségesen marad belőle. A málna a klasszikus szörpgyümölcs, régen szinte kizárólag lé készült belőle. Ami nem baj, elvégre a népgyógyászat a mai napig gyógyitalként és lázcsillapításra javallja, az enyhébb nyári meghűlést mi magunk is kikúrálhatjuk a finom házi málnaszörppel. A változatosság kedvéért készítsünk belőle serbetet is, azaz cukros sűrítményt, amit süteményekhez, krémekhez használhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!