Lavandula Angustifolia

2018.03.10. 10:00

Az idei esztendő gyógynövénye a lila virágú, illatos levendula

A valódi levendula (Lavandula Angustifolia) lett a 2018. év gyógynövénye a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által kezdeményezett választáson.

Tóth B. Zsuzsa

Csizmazia Anita termesztő több féle képpen dolgozza fel a levendulát. Fotók: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fenti választás a Gyógyszertudományi Társaság döntése, még inkább hozzájárul ezen csodás lila növény népszerűségének növeléséhez, amely nemcsak kertünk szemet-lelket gyönyörködtető dísze, mindinkább az egészségünk megőrzéséhez és különleges ízélményekhez felhasználható gyógynövény – tudtuk meg Csizmazia Anita termesztőtől.

- Napjainkban főként nyugtató, szorongásoldó hatása miatt használjuk a gyógyászatban a levendula szárított virágát és a virágzatból gőzdesztillációval nyert olaját. Hatását nyugtalanság, álmatlanság és emésztési problémák kezelése kapcsán tudományos vizsgálatok is alátámasztják.

Csizmazia Anita termesztő több féle képpen dolgozza fel a levendulát.
Fotók: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Alkalmazhatjuk teáját, illóolaját inhalálhatjuk illetve a gyógyszerkönyvi tisztaságú olajából egy-három cseppet használva belsőleg is fogyaszthatjuk. A levendula gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása még igazolásra vár – mondja Anita.

Ha saját magunk nem tudjuk megtermelni és nincs a közelünkben levendula ültetvény, ahonnan megbízható minőségű virágot vagy 100 százalékos tisztaságú levendulaolajat be tudunk szerezni, akkor ajánlatos megvizsgálni a vásárolni szándékozott levendula termék származási helyét. Hazánkban már szinte minden tájegységben megtalálhatóak a kisebb-nagyobb levendula magánültetvények. Általában június hónapban, a levendula első virágzásakor, a „szedd magad” napokon lehetőségünk van felkeresni ezeket a helyeket, ahol megszedhetjük családunk éves levendula gyógynövény szükségletét. Egyes levendulamezőkön lehetőség nyílik megkóstolni a levendulavirág felhasználásával készített kekszeket, szörpöket, lekvárokat és levendulás bonbonokat is, valamint alkalom nyílik megvásárolni a levendula aromavízzel és tiszta olajjal készített kozmetikumokat, amelyek gyengéden ápolják-tisztítják már a legkisebbek bőrét is.

Ma már csokoládé ízesítésére is használják a növényt

Nem beszélve arról, hogy egészség-tudatosságra neveli őket. Továbbá a levendulaaratás hangulata páratlan élményt nyújt akár az egész családnak. Néhány tipp, a levendulavirág és százszázalékos tisztaságú olajának téli felhasználására. Használhatjuk fűszernövényként, fűszer-keverék alkotó részeként. Meleg kamillateába négy-öt csepp levendulaolajat cseppentve inhalálásra, a helyiség páratartalmának növelésére, illatosításra alkalmas. Így közérzetünket is javítja a szürke-hideg téli estéken.

Fürdősóval a kád vizébe cseppentve 10 csepp levendulaolaj ellazít, ápolja bőrünket, a gőzzel való belégzése tisztítja légutainkat. A levendula aromavíz tisztító-tápláló, használatát követően testünket, száraz bőrünket ápolhatjuk tiszta levendulaolajjal illatosított növényi olajokkal (pl. extra szűz olíva, mák- vagy dióolajjal). Szaunázáshoz kiváló aromaterápiás hatású.

A virágzó levendula mező gyönyörű látvány

Újdonság a csokoládé bonbon levendulás krémmel töltve, édes-keserű ízvilágával újfajta ízélmény. A termelői, 100 százalékos tisztaságú levendulaolajok kissé magasabb áron szerezhetőek be, ami köszönhető a levendulaültetvény telepítésével, gondozásával és a feldolgozással felmerülő tényleges költségeknek.

Az olcsó, bizonytalan származású levendulaolajok nem alkalmasak gyógyászati célra, ezáltal sem a bőrrel való érintkezésre, sem belsőleges fogyasztásra.

Ezért inkább keressük levendulaolajból is a hazai termelői olajat, a megbízható magas minőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!